Den amerikanske konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent i januar, sammenlignet med måneden før, ifølge ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter.

På forhånd var det ventet en prisøkning på 0,3 prosent.

På årsbasis steg prisene med 2,1 prosent, mens det var ventet en årsvekst i prisene på 2,0 prosent i januar, ned fra 2,1 prosent måneden før, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Børsene faller

Umiddelbart etter inflasjonstallene kom, falt Oslo Børs 0,69 prosent, mens renten på tiårig amerikanske statsrenter steg med fem basispunkter.

– Det er en ganske stor reaksjon, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Knut. A. Magnussen.
Knut. A. Magnussen. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Effekten er at når inflasjonen kommer opp tror man at den amerikanske sentralbanken må heve rentene mer og raskere enn man hadde sett for seg tidligere, og det slår ut i de mer langsiktige rentene, sier han.

Teknologibørsen Nasdaq og den brede S&P 500-indeksen har ligget i grønt terreng i førhandelen hele dagen, men kort tid etter rentene steg, så falt de betydelig begge to. Nå er førhandelen på de to børsene ned rundt én prosent.

– Høyere renter er normalt dårlig nytt for aksjemarkedet. Lønnstallene som kom for halvannen uke siden hadde ganske store utslag, så dette kan fort bli noe som sender markedet ned, sier Magnussen.

Han tror imidlertid ikke vi vil se et like stort fall som vi gjorde forrige uke.

Fortsatt under målet

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år. Det er på linje med det den amerikanske sentralbanken (Fed) har signalisert. Fed har også signalisert at de ser for seg tre rentehevinger også i 2019. Det har ikke markedet priset inn ennå.

Magnussen mener at når markedet nå sender rentene oppover, kan det være tegn til at markedet nå begynner å ta innover seg det Fed har signalisert fremover.

– Det er klart at inflasjonen fortsatt er under målet, men jo mer den kommer opp jo mer komfortabel vil Fed være med å sette rentene opp, sier han.

Avgjørende tall

Utviklingen i amerikanske konsumpriser er ventet å stjele mye av oppmerksomheten i verdens markeder. Sterkere prisvekst kan skape forventninger om at rentene kommer raskere opp enn ventet.

– Tegn til at den amerikanske lønnsveksten og inflasjonen endelig tar seg opp har vært de viktigste driverne bak den siste tidens oppgang i rentene og uroen i aksjemarkedene, skriver rentestrateg Lina Fransson i morgenrapporten fra meglerhuset SEB onsdag.

– Skulle lønnsveksten og inflasjonen nå begynne å tilta raskere enn ventet øker sannsynligheten for at Fed vil levere flere enn de tre rentehevingene de har signalisert for inneværende år. Derfor vil dagens inflasjonstall være avgjørende på kort sikt for om roen i markedet opprettholdes, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.(Vilkår)

Hvorfor i alle dager går XXL så det suser når det snør?
01:24
Publisert: