Sannsynligheten for en renteheving fra Federal Reserve i desember ligger på 98 prosent, og det er økte forventninger om to nye rentehevinger innen desember 2017.

Det skriver DNB Markets i sin morgenrapport mandag, med henvisning til at sannsynligheten for ytterligere to rentehevinger fra Fed innen desember neste år, har økt med 22 prosentpoeng siden begynnelsen av november.

Amerikanske 10-års statsobligasjonsrenter steg med fem basispunkter fredag, noe som ga en oppgang på 19 punkter for uken under ett. I løpet av to uker har 10-årsrenten steget med 55 punkter. I futuresmarkedet for fed funds prises det nå inn en sannsynlighet for en renteøkning i desember på 98 prosent.

DNB fremholder at økte renter og renteforventninger for dollar, sammen med en styrking av dollaren, de seneste årene har gått sammen med finansiell uro i markedene.

En viktig grunn til det, er blant annet at europeiske banker og bedrifter i fremvoksende økonomier har betydelig finansiering i dollar.

Med økte dollarrenter og -kurs blir denne finansieringen dyrere. Det strammer til aktiviteten i bankene og fører til kapitalutstrømming fra fremvoksende økonomier.

«Denne kanalen kan overskygge effektene av at andre valutaer svekker seg mot dollar, og bidrar i så fall til en innstramning av finansielle vilkår. Foreløpig har vi ikke sett store utslag av uro ved denne renteoppgangen, men forsøk på å trimme balansene frem mot årsskiftet kan gi mer volatilitet den kommende måneden», sier DNB Markets.

Nordea Markets fremholder at de eneste begivenhetene av betydning på kalenderen mandag, er en tale av Fed-representanten Stanley Fisher og den europeiske sentralbanksjefen Mario og Draghis tale i Europaparlamentet.

«Draghi holdt som ventet en relativt dovish tale fredag, og budskapet blir neppe et annet i dag. Han så ikke noen konsistent styrking av det underliggende prispresset og pekte på behovet for pengepolitiske stimulanser de kommende årene», skriver Nordea i sin morgenrapport.

DNB Markets mener at spørsmålet er om Draghi vil komme med signaler om utsiktene for varigheten av de kvantitative lettelsene.

Kronen er mandag morgen styrket med rundt en kvart øre mot euro, til 9,0921, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag én øre, til 8,5732.

Euro er styrket til 1,0607 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0587 dollar på valutamarkedet i New York sent fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,58 prosent, mot 1,56 prosent foregående handelsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.