Det rådet sur stemning på Wall Street fredag allerede da bjellen ringte inn handelen. Før børsåpning kom nemlig «månedens viktigste tall», nonfarm payrolls – som var sterkere enn ventet og utløste umiddelbar frykt for mer aggressiv rentepolitikk fra Federal Reserve.

Og surere skulle stemningen bli. Ved stengetid så det slik ut:

  • Dow Jones falt 2,1 prosent
  • S&P 500 faller 2,8 prosent
  • Nasdaq faller 3,8 prosent

Med fortsatt skyhøy inflasjon og en avkjøling av jobbmarkedet som fortsatt lar vente på seg, kan ikke sentralbanksjef Jerome Powell slappe av, fastslår økonom Derek Tang overfor Bloomberg.

Han mener en ny trippelheving i november nå nærmest er skrevet i stein:

– Vi anser 75 nye basispunkter som bakt inn i markedet, sier Tang.

Sterkere jobbtall enn ventet

Det ble skapt 263.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i september, ifølge de nye tallene fra amerikanske arbeidsdepartementet.

Det var mer enn ventet. Bloombergs konsensestimat tilsa 255.000 nye jobber.

Samtidig har ledighetsraten uventet sunket ned til 3,5 prosent – den laveste raten på fem tiår. Det var på forhånd ventet at ledigheten ville stå uendret på 3,7 prosent.

Den nye statistikken, som indikerer at sentralbankens kraftige rentegrep ikke har evnet å kjøle ned økonomien like mye som ventet, utløste et umiddelbart fall i S&P 500 i førhandelen – som bare ble forsterket i løpet av børsdagen.

Den amerikanske «tiåringen», altså renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, har steget til 3,8 prosent.

Øyner trippelheving – igjen

– Disse tallene gir Fed enda flere argumenter for å heve renten. De indikerer at arbeidsmarkedet i USA holder seg stramt, og at det vil ta en stund før det normaliserer seg, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til DN.

– Med såpass lav ledighet, bidrar det også til et et fortsatt press oppover på lønningene, fortsetter sjeføkonomen, med henvisning til at sentralbanksjef Jerome Powell nettopp nå prøver å unngå en lønns- og prisspiral.

For å bekjempe skyhøy inflasjon har Federal Reserve tråkket til med flere «trippelhevinger» av renten, den siste 21. september.

– Det ser ut til at dette er såpass sterke tall at det forsterker markedsforventningen om en ytterligere heving på 75 basispunkter fra Fed på neste rentemøte, sier Due-Andresen.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, sier jobbtallene baner vei for nok en trippelheving fra Federal Reserve.
Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, sier jobbtallene baner vei for nok en trippelheving fra Federal Reserve. (Foto: Fredrik Solstad)

Strammere pengepolitikk skaper lett bekymring i aksjemarkedene, fordi høyere renter senker verdien av fremtidige kontantstrømmer i forhold til nå, og i seg selv gjør gjeldsinvesteringer mer attraktive relativt sett mot aksjer.

Blant aksjene som faller hardt fredag kveld er Tesla og Microsoft, med en nedgang på henholdvsis seks og frem prosent omtrent.

Sprikende makrotegn

De amerikanske aksjemarkedene startet oktober med solid oppgang, etter det mange tolket som indikasjoner på at aktiviteten i amerikansk økonomi begynner å kjøle seg ned – slik at den amerikanske sentralbanken kanskje kan roe ned sin sterke rentekur.

Utover uken har imidlertid ulike tallslipp trukket i litt ulike retninger. Den nyeste innkjøpssjefsindeksen for industrien indikerer en brems, mens ADP-jobbtallene for private næringer overrasket noe på oppsiden.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.