Til tross for at Fed trolig må nedjustere sine forventninger til veksten i amerikansk økonomi i 2014, peker utsiktene til tiltakende prisstigning og lavere arbeidsledighet i retning av at sentralbanken vil kunne heve renten tidligere enn antatt.

Varsler rentehopp

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er ikke tvil.

- Jeg tror at flere av medlemmene (i Feds rentekomité, red.anm) kommer til å signalisere at de vil øke renten tidligere, sier han til DN.

Tirsdag innleder Den amerikanske sentralbanken sitt todagers rentemøte, med varslet pressekonferanse onsdag klokken 20.00 norsk tid.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Swedbank
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Swedbank
 

Mens Fed ventes nedjustere BNP-veksten for i år, tror Andreassen at også prognosene for arbeidsledigheten vil måtte tas ned.

- Har vært for pessimistisk

Dette støttes av SEB, ifølge en oppdatering tirsdag.

«Sålangt i gjenopphentingen har Fed konsekvent vært altfor pessimistisk med tanke på arbeidsledigheten», skriver meglerhuset.

SEB mener Fed må nedjustere vekstutsiktene og anslår en reell BNP-vekst i inneværende år på over fire prosent. Veksten for 2015-16 ventes opprettholdt.

Det er imidlertid Feds prognoser for arbeidsledigheten og inflasjonen som vil være av størst interesse på rentemøtet, fastslår meglerhuset.

SEB faller likevel ned på at Fed-sjef Janet Yellen vil holde sitt løfte om at renten vil forbli uendret i «betydelig tid» etter at stimuliprogrammet er avsluttet.

Ser rentehopp før programslutt

Mens markedssynet er at Fed vil holde renten uendret til midten av 2015, tror seniorstrateg Abby Joseph Cohen i Goldman Sachs på renteøknng før utløpet av tilbakekjøpsperioden i høst, ifølge CNBC.

«Nylige uttalelser fra medlemmer av Feds rentekomité antyder at Fed kan komme til å heve rentene til og med før tilbakekjøpene er avsluttet eller har trappet ned den siste runde med kvantitative lettelser. Det er et enormt press på hvilken som helst sentralbank når rentene er null. Den er nesten tom for pengepolitiske verktøy. Markedsrentene vil trolig krype oppover. Vi venter at renten på 10-årige statsobligasjoner å stige til 3,25 prosent innen utgangen av året», uttalte Cohen denne uken.

Hun støttes også av en fersk undersøkelse utført av Bloomberg News, der 31 av 56 spurte økonomer (55 prosent) tror at Fed vil heve renten raskere enn det som er priset inn i pengemarkedet. Bloomberg viser til at fremtidige eurodollar-kontrakter, verdens mest aktivt handlede marked for kort renter, undervurderer Feds innstramming over de to neste årene.

Ifølge offisielle uttalelser fra medlemmer av Feds rentekomité, åpner ikke sentralbanken for en renteøkning før i midten av 2015 eller senere.

Kun sentralbankdirektør Esther George, som leder Feds avdeling i Kansas City, har vært en tilhenger av å heve rentene tidligere og kun etter at nedtrappingen er gjennomført, ifølge CNBC.

Den amerikanske sentralbanken har redusert sitt stimuliprogram med 10 milliarder dollar i måneden siden februar. SEB venter takten å fortsette, med henholdsvis kjøp av statsobligasjoner for 20 milliarder dollar i måneden, og eiendomsobligasjoner 15 milliarder dollar.

Kutter vekstutsiktene

Det internasjonale valutafondet (IMF) kuttet tidligere denne uken vekstforventningene til USA i år fra 2,8 til 2,0 prosent, primært på basis av et svakt første kvartal. Prognosen på 3,0 prosent for 2015 ligger fast.

IMF uttalte også at full sysselsetting ikke vil bli nådd før i 2017 og at rentene vil være på hold lenger enn markedet nå venter.

På den annen side underbygger New York Feds tillitsindeks (Empire State) synet om at industriaktiviteten er i gradvis bedring. Indeksen viste mandag en oppgang på 0,3 poeng til 19,3, det høyeste nivået på fire år. Det var ventet et fall til 15,7.

Samtidig øker inflasjonen kraftig. Ifølge fersk statistikk steg amerikanske konsumpriser med 0,4 prosent i mai, det dobbelte av det som var ventet. Eksklusiv matvare- og energikostnader var inflasjonen på 0,3 prosent.

Les også:
Amerikansk prisbyks overrasker
Svakere temperatur i amerikansk boligbygging
ESA på inspeksjon hos Widerøe
Kjøper Weifa for 1,17 milliarder
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.