På slutten av en brutal uke for to av de amerikanske teknologigigantene, kommer det fredag ettermiddag ferske PCE-tall fra USA.

PCE, eller «personal consumption expenditures», er USAs sentralbanks foretrukne mål på prisveksten.

I motsetning til konsumprisindeksen (CPI) justeres vektingen av varer og tjenester i PCE for å ta opp endringer i folkets forbruksvaner. PCE-deflatoren er den størrelsen den amerikanske sentralbanken legger til grunn i sine beregninger av inflasjonsutviklingen.

På forhånd var det ifølge Bloomberg ventet en årlig prisvekst, i henhold til PCE-målingen, på 6,3 prosent. Fasiten ble 6,2 prosent, altså lavere enn ventet. I august var prisveksten på 6,2 prosent.

Kjerneinflasjonen, ifølge PCE-målingen, var på 5,1 prosent i september.

Tallene viser også at det private forbruket i USA steg med 0,6 prosent på månedsbasis i september, mot en ventet oppgang på 0,4 prosent, ifølge TDN Direkt.

Rentemøte neste uke

PCE-tallene kommer altså under en uke før Federal Reserves neste rentebeskjed, som er onsdag neste uke.

Ifølge en undersøkelse, gjennomført av nyhetsbyrået Bloomberg, er det ventet en fjerde trippel renteheving på rad fra den amerikanske sentralbanken. Dersom det blir tilfellet, vil styringsrenten heves fra det nåværende intervallet på mellom tre og 3,25 prosent, til nærmere fire prosent.

Deretter er det ventet en økning på 0,5 prosentpoeng på møtet i desember, fulgt opp av økninger på 0,25 prosentpoeng i de to påfølgende månedene, ifølge undersøkelsen.

Federal Reserve antydet selv i september en rente på opp mot 4,4 prosent ved utgangen av året, og 4,6 prosent neste år.

Ifølge Bloomberg tolker økonomene det dit hen at Fed vil være forsiktige med å ikke snu i rentesettingen for raskt, når inflasjonen er på høyder som ikke er sett på 40 år.

– Det er fortsatt et intenst inflasjonspress, og Fed ligger an til å sette opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng i november. Vi tror det kommer en dobbel økning i desember, gitt bakteppet, selv om det er en fare for en trippel renteheving også da, sier sjeføkonom James Knightley i ING til Bloomberg.

Kraftige børsreaksjoner

Inflasjonstallene kommer altså på slutten av det som har vært en forferdelig børsuke for de store teknologiselskapene.

Både Facebook-eier Meta og Amazon stupte etter å ha lagt frem kvartalstall tidligere i uken.

Torsdag viste også ferske tall at den amerikanske økonomien, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp), vokste med 2,6 prosent i tredje kvartal.

Oppgangen kom etter en nedgang på 0,6 prosent i andre kvartal. Amerikansk bnp falt også i første kvartal, da med 1,6 prosent. Tredje kvartal er dermed det første kvartalet i år med positiv vekst, og kan muligens lette litt på resesjonsfrykten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.