Natt til mandag la kinesiske statistikkmyndigheter frem utviklingsdata som viser den svakeste økonomiske veksten i Kina på nær 30 år. Mens en fart på 6,6 prosent i 2018 målt mot foregående år (6,8) ville vært grunn til misunnelse for ethvert utviklet land, må man i Kina tilbake til 1990 for å finne tall som ligner.

De fleste eksperter peker på at handelskonflikten med USA har begynt å tære på. Kombinert med en kraftig gjeldsoppbygging, fortsatt rekordhøyt men stabilt konsum, og svakere investeringer, skaper det økt bekymring for veksten i verdensøkonomien.

Nattens begivenheter later imidlertid ikke til å dempe optimismen i markedet. Samtlige ledende asiatiske børser sluttet opp i morgentimene mandag.

– Utsiktene ikke lyse

Nordea Markets' Asia-ekspert og sjefanalytiker Amy Yuan Zhuang er heller ikke så bekymret, selv om utsiktene ikke er de beste. Fra sin base i Singapore forventer hun at mottiltak fra statlig hold vil holde dampen oppe.

«Kinesisk vekst er på sitt laveste på flere tiår på grunn av handelskonflikten med USA. Utsiktene er ikke lyse for dette året, selv om vi venter at de økte stimulitiltakene vil forhindre en ukontrollert svekkelse», skriver Zhuang i en oppdatering mandag.

Sjefanalytiker Amy Yuan Zhuang, Nordea Markets.
Sjefanalytiker Amy Yuan Zhuang, Nordea Markets. (Foto: Nordea)

At den amerikanske handelskonflikten begynner å bite, ble klart i oppdaterte veksttall for fjerde kvartal.

Den kvartalsmessige økonomiske veksten i Kina var på 6,4 prosent i fjorårets siste tre måneder, ned fra 6,5 prosent i tredje kvartal. Det er det svakeste nivået siden første kvartal 2009, da Lehman-kollapsen sendte sjokkbølger inn i verdensøkonomien.

Nordea hadde imidlertid ventet en enda svakere utvikling i fjerde kvartal, og spådde en vekst på 6,2 prosent.

«Eksporten stupte»

Samtidig med tall på brutto nasjonalprodukt (bnp) slapp også kinesiske myndigheter månedsdata på detaljhandelen, industriproduksjonen og investeringer i faste eiendeler natt til mandag.

Saken fortsetter etter videoen

Handelskrigen mellom USA og Kina forklart på 102 sekunder
DNs kommentator Bård Bjerkholt om frykten med handelskrigen mellom USA og Kina
01:42
Publisert:

Industriproduksjonen var opp 5,7 prosent i desember, mot samme periode året før, mot 5,3 prosent ventet. For perioden januar til desember var industriproduksjonen opp 6,2 prosent mot 2017.

«Dette endrer ikke det dystre bildet som antydet av enkelte andre indikatorer. Eksporten stupte i desember. Aktivitetsindikatoren PMI for vareproduksjonen (manufacturing) falt under 50 (under 50 viser avtagende aktivitet, red.anm.) for første gang på mer enn to år.

Bilsalget har falt jevnt og trutt siden juli og kan markere 2018 som det første året med årlig nedgang på 20 år. Sistnevnte motstrider det faktum at forbruket bidro til størsteparten av veksten i fjerde kvartal», skriver Zhuang.

Detaljhandelen var opp 8,2 prosent i desember, stabilt mot samme periode året før, som ventet. I perioden januar til desember ble dermed veksten på NI prosent sammenlignet med 2017.

Investeringene var opp 5,9 prosent i perioden januar til desember mot samme periode i 2017, noe svakere enn ventede 6,0 prosent.

Samtidig øker ledigheten i Kina, der arbeidsledigheten var 4,9 prosent i desember, opp fra 4,8 prosent foregående måned.

Ny frykt

Nordea-analytikeren mener frykten for en kraftig oppbremsing i den økonomiske veksten de siste ukene har erstattet handelskonflikten med USA som den største bekymringen i Kina.

Kinesiske myndigheter har siden juli iverksatt en rekke budsjettmessige og pengepolitiske tiltak, som hittil ikke har reversert oppbremsingen, ifølge Financial Times.

Svakere optimisme i næringslivet og blant forbrukerne har fått myndighetene til ytterligere å øke innsatsen. I tillegg til eksportrabatter og lettelser i personskatten, planlegger kinesiske myndigheter nå lansering av flere infrastrukturinvesteringer, ifølge henne.

Professor Eswar Prasad ved Cornell University, tidligere Kina-sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), går også langt i å antyde at statistikken ut fra Kina er misvisende.

– Samlede data fortsetter å vise et relativt godt bilde som i økende grad virker ute av takt med en voksende oppfatning om økonomisk ubehag og surere stemning i næringslivet, blant forbrukerne, og investorene, sier Prasad til FT.

Zhuang i Nordea Markets peker også på at myndighetene har lagt en plan for å øke befolkningens kjøp av biler og husholdningsprodukter.

Lettelser i boligpolitikken ventes ikke på nasjonal skala, men enkelte byer vil få større rom for egen praksis for å øke boligsalget og byggeaktiviteten, mener hun.

«Selv om vi venter at usikkerhet fra handelskrigen vil fortsette å dra ned veksten i år, mener vi at de økte pengepolitiske og budsjettmessige tiltakene vil forhindre en ukontrollert avmatning i Kina. En myk landing er det mest sannsynlige scenarioet», skriver analytikeren.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets later til å være enig.

«Ser vi fremover ventes fortsatt svakere global etterspørsel og lavere kredittvekst å dempe BNP-veksten (I Kina, red.anm). Men utover året bør stimulansetiltakene bidra til å dempe denne avmatningen», skriver han i en oppdatering mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: