Nordea Markets: én dollar = 7,39 kroner.

DNB Markets: én dollar = 8,30 kroner.

Slik ser de to meglerhusene sine 12-månedersprognoser ut for amerikanske dollar mot norske kroner.

Forskjellen på 91 øre ser kanskje liten ut per dollar, men har du planlagt strandferie med familien i USA neste sommer betyr det en forskjell på flere tusenlapper.

 Med et tenkt reisebudsjett på 5000 dollar, må du etter Nordea Markets sine anslag regne med å punge ut med 36.950 kroner. Ifølge DNB Markets må du med samme budsjett ut med over 4000 kroner mer – 41.500 kroner.

Begge meglerhusene tror på en sterkere krone fremover, men DNB Markets er langt mer positive til dollaren. 

Tror dollaren vil styrke seg mer enn kronen

– Vi har lenge hatt forventninger om en sterkere krone, men vi tror dollaren vil styrke seg mer, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN. 

Makroøkonom Magne Østnor i DNB. ---
Makroøkonom Magne Østnor i DNB. --- (Foto: Gunnar lier)

Han peker på tre grunner til at de tror dollaren kommer til å styrke seg fremover. 

  • Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer til å levere jevne rentehevinger. 
  • Meglerhuset tror på positive effekter av Donald Trumps finanspolitikk. 
  • Vekstoppsvinget globalt vil avta, slik at USA vil fremstå som et vekstlokomotiv.

Fed starter tirsdag sitt todagers rentemøte, og vil onsdag komme med en uttalelse i etterkant av møtet. Der forventer man å få høre hva sentralbanken tenker om de lave inflasjonstallene i USA. Sentralbanksjef Janet Yellen har sagt at hun følger disse «veldig grundig». 

DNB Markets justerte i juni sine anslag for rentehevinger i USA, og tror nå at Fed vil holde renten uendret i september, for så å heve den i desember og videre to ganger i 2018.

– Vi har en historisk svak krone

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets mener dollarkursen blir viktig fremover, men at de vektlegger forventninger om styrket krone mest. I bunn og grunn er hovedårsaken til sterkere krone drevet av utsiktene for norsk økonomi, ifølge Eek-Nielsen. Han peker blant annet på at arbeidsledigheten faller og at Norges Bank sannsynligvis ikke lenger kommer til å kutte renten. 

Ole Håkon Eek-Nielsen,valutastrateg. Nordea Markets kom i dag med oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi.
Ole Håkon Eek-Nielsen,valutastrateg. Nordea Markets kom i dag med oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi. (Foto: Fartein Rudjord)

I juni oppjusterte Norges Bank den såkalte rentebanen, slik at sannsynligheten for et nytt rentekutt nå er helt fjernet fra banen.

– Norsk økonomi har egentlig snudd. Det ser bedre ut, og kronekursen burde vært på et mer normalt nivå. Vi har en historisk svak krone, men situasjonen i landet er ikke så svak som valutakursen skulle tilsi, sier Eek-Nielsen til DN. 

Så langt i år har det vært et ganske kraftig nedsalg og et pessimistisk syn på kronen, ifølge valutaanalytikeren. Det samme gjelder andre råvarebaserte valutaer som kanadiske dollar og australske dollar. Eek-Nielsen tror årsaken kan være at investorer har sett for seg en svak utviklingen i råvaremarkedet og dermed spekulert i at kronen skal bli svakere.

Kronekursen vil også kunne få drahjelp av oljeprisen, der Nordea Markets ser for 59 dollar fatet i tredje kvartal i 2018. 

– Det er tydeligvis vanskelig å være amerikansk president

I juli har dollaren stupt mot norske kroner og en dollar koster nå 7,99 kroner mot 8,35 kroner i slutten av juni. Det er en nedgang på rundt 4,5 prosent på under en måned og gjør at dollaren er på sitt svakeste mot kronen siden oktober i fjor. Synker dollaren under 7,97 mot kronen må vi tilbake til sommeren 2015 for å finne svakere krone.

Dollaren har også svekket seg stort mot euroen der den er på sitt svakeste siden januar 2015. 

– Vi skal være så ærlig å si at vi ikke har truffet på utviklingen i dollar mot euro. Dollaren har svekket seg mer enn vi har sett for oss. Det er tydeligvis vanskelig å være amerikansk president og få gjennomslag for sin politikk, sier Østnor i DNB Markets.

Eek-Nielsen er enig i at amerikansk politikk har preget dollaren den siste tiden.

– Etter valget var man veldig optimistisk til politikken til Trump, slik som skattekutt og infrastruktur, men nå har vi fått en feilet helsereform og mistilliten til ledelsessystemet har vokst de siste månedene. Hvis det fortsetter får vi sannsynligvis svakere dollar. Desto mer kaos, desto svakere dollar, sier Eek-Nielsen. (Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: