– Jeg tok nok feil om hvordan inflasjonen skulle utvikle seg.

Innrømmelsen kom fra Janet Yellen, finansminister i USA, etter at hun tirsdag møtte president Joe Biden og sentralbanksjef Jerome Powell i Det hvite hus.

En av de mest fremtredende i Bidens administrasjon vedgikk altså at hun tok feil da prisene begynte å stige i fjor.

– Det er uventede og store sjokk i økonomien som har sendt mat- og energipriser til værs. I tillegg har det vært flaskehalser i forsyningskjeden som har slått hardt ut på økonomien vår. Jeg forsto det ikke fullt ut da, men vi anerkjenner det nå, sa Yellen i et intervju med CNN, gjengitt av Financial Times.

Inflasjonen, altså prisveksten, har skutt til værs ikke bare i USA, men også i flere land rundt om i verden i etterkant av koronapandemien, og samtidig som den geopolitiske uroen, forårsaket av krigen i Ukraina. Et sentralt budskap i fjor, særlig fra den amerikanske sentralbanken Fed, var at den trodde prisveksten var forbigående, eller «transitory» på engelsk. Flere var overbevist om at inflasjonssjokket som kom i fjor skulle være kortvarig etter den raske gjeninnhentingen etter pandemien.

Derimot har prisene bare fortsatt å stige, og det ventes nå flere år med rentehevinger fra verdens sentralbanker.

USAs finansminister Janet Yellen.
USAs finansminister Janet Yellen. (Foto: Tom Williams/AP/NTB)

Grønt lys

På møtet i Det hvite hus ga Biden beskjed om at han ville respektere sentralbankens uavhengighet, noe som ifølge FT i praksis betyr at Powell har fått grønt lys til å heve renten så mye som nødvendig for å bekjempe den galopperende prisveksten.

Federal Reserve har et langsiktig inflasjonsmål på to prosent. I april var den amerikanske inflasjonen på 8,3 prosent.

Møtet mellom Powell og Biden er det første siden sentralbanksjefen ble nominert og bekreftet for et nytt åremål på fire år som sjef for Federal Reserve. Powell ble i sin tid utnevnt som sentralbanksjef av daværende president Donald Trump, og etterfulgte Janet Yellen i stillingen.

– Min plan for å bekjempe den høye prisveksten starter med et simpelt utgangspunkt: respektere Fed og dens uavhengighet, sa Biden.

Ifølge FT var meningen å stå i kontrast til Donald Trump, som ikke var snau med å kritisere Powell for å ikke senke renten når farten i amerikansk økonomi sakket akterut som følge av handelskrigene med blant annet Kina.

Uvanlig

Så langt i år har USAs sentralbank hevet renten med 75 basispoeng, slik at styringsrenten nå ligger i intervallet mellom 0,75 og én prosent. På sist rentemøte i mai kom som kjent den doble rentehevingen.

Det var første gang siden 2006 at styringsrenten ble satt opp to rentemøter på rad, og første gang på 22 år at det kom en dobbel renteheving.

Siden den gang har det kommet ytterligere signaler om at Fed vil fortsette med doble rentehevinger før det tar en ny vurdering på hvor kraftig lut som må til for å få ned inflasjonen.

Bidens støtte til rentehevinger er likevel uvanlig i et valgår i USA, skriver FT. Riktignok handler det ikke om presidentvalg, men såkalte «midterms», som avgjør hvilket parti som får kontroll over Kongressen. Imidlertid har prisveksten i USA blitt et så stort problem, både økonomisk og politisk, at Biden har omfavnet en strammere pengepolitikk.

– Powell og andre medlemmer i Fed har sagt at de er helt innstilt på å gjøre noe med inflasjonen på lik linje med meg selv. Jeg er sikker på at pengepolitikken vil adressere denne krisen, sa Biden.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.