Besøk Starbucks i USA i sommer og bestill en caffe latte og en panini med ost og skinke: 78 kroner.

Neste sommer: 68 kroner.

Ifølge den amerikanske storbanken Morgan Stanley vil du få langt mer igjen for pengene dine om du utsetter USA-ferien til neste år.

I bankens ferske valutarapport ser det svært lyst ut for kronen. I hvert fall mot dollar.

«Forlokkende»

– Kronen fortsetter å se forlokkende ut, skriver Morgan Stanley.

Banken mener Norges Banks beslutning om å senke inflasjonsmålet fra 2,5 prosent til to prosent og sentralbankens vektlegging av finansiell stabilitet i sin tilnærming til pengepolitikk vil støtte kronen fremover.

Den siste måneden har kronen svekket seg betydelig mot dollar, men det er mest som følge av at dollaren har fått kraftig medvind fra sterke økonomiske data fra USA. En dollar koster tirsdag 8,13 kroner. Det er noe høyere enn Morgan Stanleys anslag for andre kvartal.

Men fra nå vil det kun gå en vei, mener banken, som tror en dollar vil koste 7,77 kroner i sommer.

– Økonomisk data fra Norge holder seg sterkt. Industriproduksjonen og den nåværende kontobalansen er støttende. Vi holder et positivt syn på kronen, skriver banken.

Kronen blir sterkest neste sommer

Aller best blir det neste sommer.

Da tror Morgen Stanley at en dollar vil koste 6,76 kroner, og at den vil fortsette å falle ytterligere til 6,59 kroner i fjerde kvartal.

Analytikerne i banken tror Norges Banks rentemøte på torsdag vil være avgjørende for kronens kortsiktige retning. Markedet forventer en renteøkning fra Norges Bank i september, og det ventes at sentralbanken vil signalisere dette i rentemøtet denne uken.

– På den andre siden kan en utsettelse av den første renteøkningen gi en midlertidig svakere krone, men vi ville brukt et slik fall til å kjøpe, skriver banken.

Høyere oljepris og stigende boligpriser burde holde kronen sterkere, mener Morgan Stanleys analytikere. I tillegg burde den varslede normaliseringen av pengepolitikken fra den europeiske sentralbanken holde valutaer som kronen oppe.

Den eneste risikoen banken ser er at Norges Bank blir mer «duete», altså at de mener renten må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

Mot euro derimot, kommer kronen til å svekke seg i løpet av året, ifølge Morgan Stanley. En euro koster 9,46 kroner tirsdag. Ved slutten av året venter banken at en euro vil koste 9,50 kroner.(Vilkår)

Widerøe-sjefen venter elektriske rutefly innen fem år
Widerøe-sjef Stein Nilsen mener det ikke er urealistisk at elektriske fly kan være i rutetrafikk i 2023-2024. Den første flygningen i Norge med elektrisk fly fant sted på Gardermoen mandag.
01:59
Publisert: