Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) er blitt mer bekymret for at svak utenlandsk vekst, viser referatet fra sentralbankens seneste møte, som ble publisert onsdag.

Fed er også bekymret for at en styrket dollar vil bremse amerikansk økonomi og holde inflasjonen nede.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets understreker at en styrking av dollaren er en effekt av at det går mye bedre i USA enn andre steder og at Fed har varslet rentene skal opp. Han tror derfor er frykten for svak vekst ute som er Feds største hodepine.

- Amerikanske eksportbedrifter vil merke en styrket dollar, men jeg tror ikke man er så voldsomt bekymret for det. Amerikanerne har levd med store svininger i dollaren, og man skal også huske at eksport ikke er en så stor andel av produksjonen i USA som for eksempel i Tyskland, sier Bruce til DN.

- Hvis veksten skulle svikte i resten av verden, er det et større grunnlag for bekymring for Fed, mener han.

Svake tegn

Aller fremst sentralbanken bekymret for at det skal bli svakere vekst i Kina, fremvoksende økonomier og i Europa, tror sjefanalytikeren.

Han viser til at det særlig fra Europa har kommet svake tegn.

Industriproduksjonen i Tyskland var ned 4,0 prosent i august sammenlignet med måneden før, viste nye tall tidligere i uken. Det internasjonale valutafondet (IMF) har den siste tiden snakket om økt fare for resesjon i Europa, påpeker Bruce.

- Det kommer i såfall USA til å merke, understreker han.

Mer «duete»

Analytiker Camilla Viland i DNB Markets skriver i en morgenrapport fra meglerhuset torsdag at referatet fra Feds møte viste en mer «duete» sentralbank enn ventet.

- De fleste medlemmene av komiteen ser fortsatt betydelig med ledig kapasitet i arbeidsmarkedet. Det kom også frem en økende bekymring for at det vil ta lenger tid enn ventet å nå inflasjonsmålet, skriver hun.

- Dette er delvis relatert til risikofaktorene de ser på vekstbildet. De viktigste nedsiderisikoene er at global vekst avtar mer enn ventet og at en sterkere dollar vil svekke eksport og inflasjonsutsiktene, skriver Viland.

I morgenrapporten til Handelsbanken Capital Markets understreker økonomene at lavere vekst ute vil ha negativ virkning på utenrikshandelen, og via valutakursen utgjøre en nedsiderisiko for utviklingen i inflasjonen.

Les også på DN.no i dag:
Ingen bud på omstridt villa
PC-en er ikke død
Fersk Innovasjon Norge-sjef: Derfor vil hun finansiere prosjekter som mislykkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.