Det har vært en tydelig reaksjon i finansmarkedene verden over etter at USAs president Donald Trump tirsdag kveld truet Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett».

Kort tid etter kom det en respons fra Nord-Korea, via det offisielle nyhetsbyrået KCNA. Landet vurderer å ramme amerikanske militærbaser på den amerikanske stillehavsøyen Guam med ballistiske missiler. 

I finansmarkedene har det i ettertid vært en klar bevegelse i retning av investeringer som er ansett å være tryggere enn andre i urolige tider.

– Det er en flukt til sikkerhet, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management.

Selskapet gjør sine plasseringer i hovedsak i rente- og valutamarkedene. 

Rente- og aksjefall

Et klassisk tegn på økt usikkerhet er at investorene går ut av aksjer og over i statsgjeld. Tirsdag kveld falt amerikanske aksjer tilbake og nedgangen har fortsatt i både Asia og Europa onsdag morgen og formiddag.

Samtidig har etterspørselen etter både amerikansk og tysk statsgjeld økt, noe som har sendt kursene opp og rentene ned. 

I valutamarkedet har antatt trygge havner som sveitserfranc og japanske yen styrket seg siden uttalelsene tirsdag kveld. 

– Det er ikke dramatisk det vi ser nå, men vi ser litt effekt av Nord Korea-spenningen, sier Wilhelmsen om bevegelsene i finansmarkedene det siste halve døgnet.

Etter noen rolige uker med en rekke toppnoteringer på både amerikanske og europeiske børser, representerer imidlertid utviklingen et klart skift i stemningen.

Oppgang for fryktindeksen

VIX-indeksen, som gjerne omtales som «fryktindeksen» i markedene, har i løpet av sommeren falt til de laveste nivåene helt siden den ble startet opp i 1993. 

Investorene har med andre ord ment at det har vært få skyer på himmelen og liten grunn til å forvente kraftige bevegelser fremover.

Fra det laveste nivået tirsdag og frem til onsdag morgen har imidlertid indeksen steget hele 20 prosent. Dermed øker uroen for økt turbulens i markedene fremover.

Indeksen er imidlertid fortsatt på lave nivåer historisk sett. Tirsdag formiddag var indeksen på rundt 12,3 prosent, mens gjennomsnittet siden oppstart er på 19,5 prosent. 

Dersom spenningen mellom Nord-Korea og USA øker ytterligere fremover, vil markedsuroen det siste halve døgnet bli ytterligere forsterket, ifølge Nordkinn-økonomen. 

– Da kommer det til å bli mer av det samme. Da vil aksjemarkedet falle, lange renter falle og sveitserfrancen og japanske yen til å styrkes, sier Wilhelmsen. 

Selv har han imidlertid liten tro på at situasjonen vil forverre seg. 

– Men vi er klar over risikoen. Og vi står klar og kan snu oss raskt rundt dersom situasjonen forverrer seg, sier Wilhelmsen.

«Et kjernefysisk chicken-race»

Økonom Daniel Bergvall i SEB peker også på at uttalelsene fra både USA og Nord-Korea tirsdag kveld har skapt reaksjoner i markedene.

– Kommentarene eskalerer til et kjernefysisk chicken-race. Trumps uttalelser kritiseres av flere amerikanske politikere for å forsyne en paranoid stat som motiverer sitt kjernekraftprogram med at de behøver beskyttelse mot et imperialistisk USA, skriver Bergvall i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.(Vilkår)

Truer Nord-Korea med ild og vrede
USAs president Donald Trump truet tirsdag kveld Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett». Nord-Korea svarte med trusler om å angripe den amerikanske øya Guam.
00:46
Publisert: