Tirsdag ettermiddag må man ut med 8,91 norske kroner for en dollar. Den norske kronen har ikke vært så svak mot dollar siden januar 2016. Man må ut med 9,96 kroner for en euro. Om du snart skal på ferie til eurosonen eller USA, kan ferien derfor bli dyrere enn du hadde sett for deg.

– På min første tur til California var vel dollaren 5,66, så det var jo klart billigere å reise dit da. Jeg bor fortsatt i Oslo, mens kjæresten min bor der, så jeg reiser nok over annenhver måned. Heldigvis er flybillettene billigere nå, men jeg handlet mer klær der borte før, nå blir det bare det essensielle sier Magnus Pedersen.

Han reiser sammen med kjæresten som bor i San Francisco.

– Jeg føler kronen alltid er på bunn når jeg skal ut og reise, sånn er det bare. Men ferie er ferie.

Etter den amerikanske presidenten forrige uke varslet å trappe opp handelskrigen ved å legge ti prosent toll på varer fra Kina med en verdi på om lag 300 milliarder dollar, har uroen i markedet spredt seg.

Børsene over hele verden har falt kraftig de siste dagene. Mandag hadde Oslo Børs sin dårligste dag hittil i år og falt hele 2,27 prosent. Også de toneangivende indeksene i USA falt mandag, aller tyngst gikk det for den teknologitunge Nasdaq-indeksen som falt 3,47 prosent.

Svak oljepris og handelskrig

– Det er flere ting som ligger bak. Den nylige svekkelsen av norske kroner skyldes blant annet opptrappingen av handelskrigen mellom USA og Kina forrige uke. Den har truffet oljeprisen som har falt, i tillegg til at risikoen i markedet har økt. Det bidrar typisk til mindre etterspørsel etter den norske kronen, sier rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets tror norske kronen vil være svak i tiden fremover.
Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets tror norske kronen vil være svak i tiden fremover. (Foto: Klaudia Lech)

Hun legger til:

– I tillegg er det ferie i Europa, det gjør at handelen og likviditeten i markedet er litt lavere enn vanlig. Det gjør at ting som skjer typisk får litt større utslag enn ellers. Forrige gang norske kronen var så svak som den er nå mot euro var i juleferien i fjor, sier hun.

Solid norsk økonomi

Uroen har også spredt seg til valutamarkedet. De mer stabile valutaene som euro og dollar stiger, mens ustabile (volatile) valutaer som den norske kronen svekker seg. Det er vanlig å søke seg til finansielle aktiva med mindre risiko når usikkerheten og uroen i markedet øker.

– Kronen er jo en valuta som svinger mye. Et finansielt aktiva som svinger mye er jo per definisjon et risikabelt aktiva. Når det er uro i markedet selger man risiko og kjøper sikkerhet. Da selger man de mindre valutaene som er mer volatile, slik som den norske kronen.

Borgen Gjerde forteller at norsk økonomi fremdeles er ganske solid og at forventningene til Norges Bank om utsiktene for norsk økonomi ikke har endret seg så mye. Hun mener man derfor må se til faktorer utenfor Norge for å forklare hvorfor kronen svekker seg.

– Når vi ser på det fundamentale, kom det litt svakere nøkkeltall for norsk økonomi enn forventet forrige uke, men synet man har på norsk økonomi er fremdeles ganske solid.

Ingen grunn til å sprette champagnen

Valutaanalytikeren mener den norske kronen kan gjøre norsk konkurranseutsatt sektor noe sterkere.

– Det er støtte for norsk økonomi at norsk konkurranseevne bedres som følge av at valutaen svekkes.

Meglerhuset tror handelskrigen vil henge over oss i tiden fremover og at det gjør at den globale veksten vil være lavere enn man har forventet fremover. Borgen Gjerde forteller at det i så fall vil gjøre at kronen vil forbli lav og kan bli svekket ytterligere.

– For eksportrettet industri er det her positivt, men det er ikke ensidig positivt for norsk økonomi heller. For importbedriftene er det negativt hvis kronen blir for svak. Vi har vel ikke sett like stor positiv effekt for norsk næringsliv etter kronen startet å svekke seg som det man kanskje hadde trodd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.