Federal Reserve har tidligere indikert at renten skulle opp fire ganger i løpet av 2018 – en gang vært kvartal - og rentehevingen er derfor priset inn i dagens aksjemarked.

Markedet har forventet at «The Fed» hever renteintervallet med 25 basispunkter – fra 1,75-2 til 2-2,25 prosent onsdag.

Federal Reserve bekrefter rentehevingen i en pressemelding kl. 20 norsk tid.

I pressemeldingen skriver sentralbanken at arbeidsmarkedet har fortsatt å styrke seg og at den økonomiske aktiviteten har vokst sterkt.

Endrer ikke forventningene

Sjeføkonom i Nordea, Leif-Rune Rein skrev i sin mandagsoppdatering at det var større usikkerhet om Fed kommer til å endre rentebanen.

Ifølge Bloomberg viser Feds medianestimat at det fremdeles ventes en renteheving i desember og tre rentehevinger i 2019.

Olav Chen, Storebrand Kapitalforvaltning.
Olav Chen, Storebrand Kapitalforvaltning. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Det er vel nesten priset inn at det skal komme en ny renteheving i desember. Tre rentehevinger neste år er det vi har ligget på i våre analyser også – og for så vidt det som har vært utsiktene de siste to årene. I det ligger det fortsatt at Fed vil normalisere med minst mulig støy, sier porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen.

Endret teksten

DN har tidligere skrevet at Powell skapte usikkerhet rundt rentenivået da han i juli informerte Kongressen om at den gradvise renteoppgangen var rett vei å gå «akkurat nå».

– Alt dreier seg om hvordan språkbruken rundt guidingen blir, og hva «akkurat nå» egentlig betyr, sa Ward McCarthy, sjeføkonom hos Jefferies LLC i New York i august.

Sentralbankens uttalelse er nær helt lik den fra juni, men Fed har fjernet et utsagn om at pengepolitikken skal være «accommodative» - noe Chen tror har med arbeidsmarkedet i USA å gjøre.

- Det kan være for å nyansere språket litt - nå som de har normalisert en høyere rente. Men jeg tror også det kan ha med at arbeidsmarkedet strammer til å gjøre. Fed skal ikke ha en pengepolitikk som fører til at ledigheten skal falle enda mer - og vil tydeliggjøre at man ikke kommer til å helle mer bensin på bålet, sier Chen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.