USAs sentralbank Federal Reserve satte onsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng og varslet samtidig at tempoet i den videre renteoppgangen vil bli skrudd kraftig opp fremover. 

Renteøkningen onsdag var bare den andre i løpet av det siste året. For ganske nøyaktig ett år siden ble renten hevet fra det historiske nivået nær null, der den hadde ligget de syv foregående årene.

Nå venter medlemmene i sentralbankens rentekomité FOMC at renten vil bli hevet tre ganger neste år og tre ganger i 2018. Sentralbanksjef Janet Yellen pekte på pressekonferansen onsdag på at noen, men ikke alle medlemmene i komiteen hadde tatt høyde for økte finanspolitiske stimulanser i sine anslag for renteutviklingen fremover.

Mindre ledig kapasitet

Selv mener hun det er for tidlig å si hvordan sentralbanken vil reagere dersom USAs nyvalgte president følger opp valgløftene om økt offentlig pengebruk gjennom investeringer i infrastruktur og skattelettelser.

– Med arbeidsledighet på 4,6 prosent og et solid jobbmarked, kan det være ytterligere ledig kapasitet i arbeidsmarkedet, men slik jeg bedømmer det har den ledige kapasiteten blitt redusert, sa Yellen.

– Så jeg vil si at det på dette stadiet ikke er åpenbart at det er behov for finanspolitikk som vil gi stimulans til at vi kommer oss tilbake til full sysselsetting, sa Yellen.

Uttalelsene kan være en indikasjon på at sentralbanken blir nødt til å heve renten mer enn planlagt dersom ekspansiv finanspolitikken fører til økt press og fare for overoppheting i økonomien. 

Samtidig understreket Yellen at det ikke er hennes oppgave å gi råd om finanspolitikken og at amerikanske politikere må vurdere om det er andre forhold som kan rettferdiggjøre en mer ekspansiv finanspolitikk.

Kan bli konfrontasjon

Makroanalytiker Mattias Bruer i SEB mener uttalelsene kan få Trump til å reagere.

– En konfrontasjon med den nyvalgte presidenten kan være på trappene, skriver han i en oppdatering fra SEB onsdag kveld.

Trump har tidligere kritisert Yellen, blant annet for å styre politisk. Ifølge NTB hevdet han at hun holdt styringsrenten lav fordi president Barack Obama hadde beordret henne til det og på den måten skapte en boble som vil sprekke før eller siden.

Etter at Trump ble valgt som USAs neste president bekreftet Yellen at hun akter å sitte som sentralbanksjef frem til fireårsperioden hun er utnevnt for går ut i 2018.

På pressekonferansen onsdag ble Yellen spurt om hva hun tenker om Trumps vane med å ytre sterke meninger på Twitter, som helt konkret har ført til negative kursbevegelser for blant annet flyprodusentene Boeing og Lockheed Martin.

- Jeg kommer ikke til å gi den påtroppende presidenten råd om hvordan han skal opptre i politikken, svarte Yellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redder skiinteressen i skogene
01:14
Publisert: