Ferske sysselsettingstall i USA viser at det ble skapt 372.000 nye jobber i juni. På forhånd var det ventet en jobbvekst på 268.000 nye jobber i juni, ifølge Trading Economics.

Samtidig holdt arbeidsledigheten seg på 3,6 prosent, samme nivå som i april og mai.

En time etter at sysselsettingstallene ble publisert åpnet de toneangivende amerikanske indeksene med bredt fall. Et par timer senere hentet imidlertid børsene seg inn igjen, før de utover dagen og inn mot børstengning vaket omkring null.

Ved børsstengning var fasiten slik:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,08 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,14 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 0,12 prosent.

Dermed har S&P 500 samlet denne uken steget 1,79 prosent, Dow Jones 1,27 prosent og Nasdaq Composite 2,84 prosent.

Steget denne uken har også Bitcoin, som med en kursoppgang på 7,91 prosent fra mandag til fredag er på vei mot sin beste uke siden oktober 2021, ifølge CNBC. I kryptomarkedene kan imidlertid alt skje, og disse stenger som kjent ikke i helgen.

En bitcoin handles nå for 21.809 dollar.

Som ventet

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, mener dagens sysselsettingstall i stor grad var i tråd med forventningene i forkant. Chen ferierer for tiden på Sicilia, men tok en kort pause for å oppdatere seg på det som omtales som «månedens viktigste tall» i finansbransjen.

Senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen.
Senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen. (Foto: Gunnar Lier)

– Litt bedre på sysselsettingsvekst, og som forventet på arbeidsledighet. Det er ingen resesjon å spore her, mener Chen.

Overdrevet

Den siste tiden er det frykten for resesjon som i stor grad har preget markedene. Det har blant annet ført til et bredt fall i råvareprisene, samt at de lange rentene har falt.

Chen mener imidlertid at det ikke er en resesjon på trappene, i lys av de sterke sysselsettingstallene.

– Selv om du kanskje får en teknisk resesjon med fall i økonomisk vekst to kvartaler på rad, så er det ikke regn til en «resesjon»-resesjon nå. I min bok er «resesjon»-resesjon når arbeidsledigheten øker kraftig og tydelig, sier Chen.

De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi. Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), og finansmarkeder over hele verden.

– Jeg mener fortsatt at resesjonsfrykten er noe overdrevet på tre til ni måneders horisont, fordi vi har fortsatt gjenåpningseffekter. Om 12 til 18 måneder er den mer reell, dersom inflasjonen ikke har kommet under kontroll og betydelig lavere enn dagens nivå, sier Chen.

Høy inflasjon

Vedvarende høy inflasjon i USA har gitt økte priser på det meste, og det har også har ført til høyere lønninger. I mai var lønnsveksten på 5,2 prosent på årsbasis. I juni gikk lønnsveksten så vidt tilbake til 5,1 prosent.

Samtidig var amerikansk inflasjon på hele 8,6 prosent i mai, som er siste tilgjengelige måling. Det er den høyeste inflasjonen siden 1981, og langt unna inflasjonsmålet på to prosent over tid.

Onsdag denne uken la Fed frem referatet fra rentemøtet i juni da styringsrenten ble satt opp med 0,75 prosent. I det ferske referatet fremgikk det at komiteen støtter å heve styringsrenten med enten 0,50 prosentpoeng eller 0,75 prosentpoeng ved rentemøtet i juli. Flere i komiteen var bekymret for at inflasjonen kan bli værende høy dersom befolkningen ikke har tillit til at økt rente vil få den galopperende inflasjonen ned.

Markedet tror den sterke arbeidsmarkedsrapporten fra juni vil øke sannsynligheten for at Fed igjen hever styringsrenten med 0,75 prosent. Det tror også Chen.

– Vi får en trippelheving neste gang også, mest sannsynlig. Fed vil prøve å dempe inflasjonen ved å prøve å svekke arbeidsmarkedet.

Chen har samtidig liten tro på at Fed vil lykkes med å svekke arbeidsmarkedet, uten å skape høy arbeidsledighet.

– Historisk har de derimot sjeldent klart å øke arbeidsledigheten litt for å få til en så kalt soft landing. Tidligere har arbeidsledigheten falt litt etter litt og så økt kraftig. Det er ønsketenkning fra Fed å øke arbeidsledigheten bare litt, mener Chen.

Dollaren styrker seg

Den siste tiden har amerikansk dollar styrket seg mot mange valutaer verden over. Det til tross for at de fleste investorer nå frykter en resesjon nettopp i USA. En dollar koster nå 10,09 norske kroner.

– Selv om man frykter resesjon i USA, så er det sånn at dollaren alltid er vinneren. Det er den trygge havnen og den sikreste valutaen, sa sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN onsdag.

Wilhelmsen mener det er flere tegn som nå tyder på at investorer frykter resesjon. Dollar anses av mange som en trygg valuta som vil stå seg godt under en nedtur. Derfor veksles det inn til dollar, og det får valutaen til å styrke seg. I tillegg selger investorer aksjer, som anses som mer risikofylte, og kjøper blant annet statsobligasjoner, som anses som en tryggere investering.

– Mange store, amerikanske investorer flytter også pengene hjem igjen når de blir bekymret, sier Wilhelmsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.