Brexit-ministeren Dominic Raab trekker seg i protest mot utkastet til skilsmisseavtalen som er forhandlet frem med EU. Pundet svekker seg kraftig umiddelbart etter at nyheten ble kjent torsdag formiddag.

– Jeg kan ikke med god samvittighet støtte vilkårene som er foreslått for vår avtale med EU», skriver Raab på Twitter.

Like etterpå kommer det frem at også et annet medlem i Mays regjering, arbeidsminister Esther McVey, trekker seg. Også statsekretærene Suella Breverman, Anne-Marie Trevelyan og Shailesh Vera har annonsert at de trekker seg.

May holder tale

Rundt klokken 11.30 begynte Theresa May på sin tale til parlamentet. Hun sier at avtalen beskriver hvordan Storbritannia vil forlate EU om 134 dager.

Ifølge The Guardian sier hun at det ikke fantes noen plan for brexit da hun overtok som statsmininster, at mange sa det ikke var mulig, men at hun ikke ville akseptere det.

Hun sier at valget står mellom å forlate EU med en avtale, eller å gå ut uten en avtale i det hele tatt.

Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj har fult utviklingen svært tett, og skriver at avgangen til brexit-minister Dominic Raab er dårlige nyheter for statsminister Theresa May.

– Dette er et stort nederlag for Theresa May. Det er derimot ikke overraskende, da Raab de siste par ukene har uttalt seg kritisk om de elementene av avtaletekstene som nå har kommet på plass. skriver Milhøj.

Usikkert om May kan fortsette

Milhøj mener at det nå blir vanskeligere for May å få avtalen godkjent i det britiske parlamentet, som mener det hadde vært en fordel for May å få støtte fra noen av de mest fremtredende politikerne i den harde brexit-fløyen av partiet.

– Utviklingen betyr også at det er mer usikkert om Theresa May overhodet kan fortsette som partileder, skriver Milhøj.

Han skriver videre at de allerede på onsdag kom frem at de politikerne som ønsker en hard brexit vurderer å forsøke å velte May som partileder ved å sende mistillitsforslag til partiledelsen. Videre mener han det er naturlig at pundet fortsetter å svinge kraftig fremover, inntil situasjonen blir mer avklart.

– Hvis May ryker som partileder, overlever brexit-avtalen neppe i sin nåværende form, noe som vil kaste Storbritannia ut i en enda større politisk krise, skriver senioranalytikeren.

To grunner til at han trekker seg

På Twitter har Raab lagt ut en kopi av sitt oppsigelsesbrev til statsministeren. I brevet forklarer han at han at det er to grunner til at han ikke kan støtte forslaget til avtale med EU som den britiske regjeringen nå har stilt seg bak.

Den første grunnen er at han mener løsningen for Nord-Irland utgjør en «veldig reell trussel» mot Storbritannias integritet.

Den andre grunnen er at avtalen inneholder et forslag til reserveløsning for Nord-Irland som skal kunne tre i kraft hvis EU og Storbritannia ikke klarer å bli enige om noe annet i en fremtidig frihandelsavtale. Denne reserveløsningen er ikke tidsavgrenset, og at EU får et «veto» hvis Storbritannia ønsker å gå ut av den, påpeker Raab. Samtidig vil reserveløsningen binde Storbritannia til EUs tollunion og store deler av reglene i det indre marked.

«Ingen demokratisk nasjon har noensinne gått med på å bli bundet til et så utstrakt regime, påført utenfra uten noen demokratisk kontroll over lovene som skal anvendes, og uten mulighet til å bestemme seg for å tre ut av ordningen», advarer Raab.

Arbeidsminister Esther McVey oppgir de samme årsakene til at hun trekker seg som Raab, men skriver i tillegg at avtalen «ikke respekterer resultatet av folkeavstemningen», og at den fanger Storbritannia i en tollunion. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det kan hende at en statsråd eller to, eller tre, eller fire går av
Dagens Næringslivs kommentator Kjetil Wiedswang kommenterer Brexit på TV2 Nyhetskanalen.
04:16
Publisert: