Onsdag signerte president Donald Trump og Kinas visestatsminister Liu He den mye omtalte «Fase 1» av handelsavtalen mellom landene. Avtalen markerer begynnelsen på slutten av handelskrigen mellom USA og Kina, som har pågått siden 2018.

Handelskrigen har lagt en demper på verdensøkonomien, og ført til usikkerhet i både kinesiske og amerikanske markeder.

Signeringen av denne første avtalen innebærer blant annet at Kina lover å trappe opp kjøp av amerikanske varer med 200 milliarder dollar over de to neste årene. Amerikanske landbruksprodukter er blant varene kineserne skal kjøpe mer av. USA har allerede trappet ned tollene på kinesiske varer noe, og lover at de skal fjernes helt når fase 2 av avtalen er på plass.

Avtalen inneholder også et punkt om at Kina ser viktigheten av å beskytte intellektuelle rettigheter.

– Skjer ikke uten sverdslag

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener avtalen isolert sett er positiv.

Likevel tror han ikke den vil bidra til å eliminere spenningene mellom USA og Kina, fordi Kina fortsatt kommer til å utfordre USAs posisjon som verdens stormakt.

– De utfordrer USA både økonomisk, politisk, militært og teknologisk. Historien forteller oss at denne typen maktskifter ikke skjer uten sverdslag. Så uansett hvordan vi snur og vender på det, vil USA være i konflikt med Kina på disse områdene, sier Dørum.

Han mener derfor det er vanskelig å tro at handelsavtalen kan fjerne alle handelshindre mellom landene, som begrensninger lagt på kapital og teknologi.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tror ikke signeringen av handelsavtalen vil ha stor betydning for spenningene mellom de to landene. Her avbildet under NHOs årskonferanse tidligere i januar.
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tror ikke signeringen av handelsavtalen vil ha stor betydning for spenningene mellom de to landene. Her avbildet under NHOs årskonferanse tidligere i januar. (Foto: Per Thrana)

Dørum peker også på at amerikanske bedrifters aktivitet i Kina er økende, og at handelstiltak mot Kina vil ramme også USA.

– Det problemet er nærmest uløselig. Konflikten med Sovjetunionen frem til 1990 var mye enklere, fordi man ikke hadde sammenvevede økonomier. Nå snakker vi om to land som er tett økonomisk integrert, men som har helt forskjellige idealer, sier han.

Uklart hvordan avtalen implementeres

Dørum setter også spørsmålstegn ved hvor sannsynlig det er at Kina kan innfri punktene i avtalen.

– Når Kina skal øke sin import fra USA med et par 100 milliarder dollar, er man avhengig av at kinesiske bedrifter faktisk vil velge USA som leverandørland. Dersom man kunne pålegge kinesiske bedrifter å gjøre det, hadde amerikanske leverandører kunne sette prisene skyhøyt – men sånn fungerer ikke verden, sier Dørum.

Han påpeker også at det er uklart i avtalen hvordan Kina skal implementere og håndheve lover knyttet til intellektuelle rettigheter og patentrettigheter. Avtalen inneholder heller ikke noe punkt om at Kina skal kutte ned på subsidier til statseide selskaper.

– Så de vil nok fortsette å knive om det som ligger utenfor avtalen. Dessuten kan det tenkes at det ligger ganske mye fandenskap i detaljene og implementeringen av en slik avtale.

Tror ikke på store endringer

Signeringen av avtalen har satte fart på den amerikanske børsen, men før stenging er både S&P og Nasdaq på vei ned igjen. Dow Jones holdt på det meste av oppgangen ved stenging, mens de to andre stengte svakt opp.

Dørum mener avtalens påvirkning på norsk økonomi er uklart, men at en stemning i norsk næringsliv som har gått fra svært positiv til negativ parallelt med handelskonflikten kan kobles til uro i den globale økonomien.

– Hvis – og her sier jeg hvis, for jeg tror ikke det vil skje – men hvis denne signeringen markerer en ny kurs for konflikten mellom USA og Kina, og bedriftene der ute i landene vi handler med blir mer optimistiske og øker investering og aktivitet, da vil det gagne Norge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.