Den amerikanske presidenten Donald Trump foreslår å øke tollsatsen til 25 prosent på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. Tidligere har det vært snakk om en tollsats på ti prosent. Dette uttalte presidentens administrasjon onsdag kveld, ifølge Reuters.

Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer sa at Trump har bedt om opptrappingen fordi Kina har nektet å gå med på kravene til USA og fordi de har innført mottiltak.

Amerikansk næringsliv vil få muligheten til å komme med innspill til de nye tollene frem til 5. september, noe som betyr at tollene ikke vil bli innført før det. Lighthizer understreket at avgjørelsen om å innføre de nye tollsatsene ikke vil bli tatt før næringslivet har fått sagt sitt.

Kinesiske børser faller tungt

Det har ikke vært noen offisielle samtaler mellom Washington og Beijing på flere uker, og det nye forslaget er bare enda et tegn på at Trumps handelskrig med Kina er i ferd med å eskalere.

De kinesiske børsene faller tungt torsdag morgen som følge av det nye tollforslaget. Hongkong-børsen er ned 2,39 prosent, Shanghai-børsen faller 2,52 prosent, mens Shenzen-børsen er ned hele 3,56 prosent.

Nick Twidale, sjefanalytiker for Rakuten Securities, skriver i et notat at markedsaktørene nå er oppmerksomme på det neste steget i handelskrigen mellom USA og Kina.

– Når USA truer med å øke tollsatsene til 25 prosent og kineserne sverger ikke å la seg presse tilbake til forhandlingsbordet, så kan dette være det som snur stemningen i markedet mens vi går inn i feriemodus med lav likviditet, skriver Twidale, ifølge Bloomberg.

De kinesiske børsene har falt kraftig de siste månedene, delvis på grunn av den økte handelskrigen. Shanghai-børsen har falt over 20 prosent siden toppen ble nådd i slutten av januar, noe som er definisjonen på at børsen har gått inn i et såkalt «bjørnemarked».

«Høyere tollsats gir mer meningsfull trussel»

6. juli iverksatte USA straffetoller på 25 prosent på kinesiske importvarer til en verdi av 34 milliarder dollar. Kina svarte umiddelbart med å innføre tilsvarende tollsatser på amerikanske varer, og ifølge administrasjonen til Trump er det dette som er årsaken til at de nå foreslår å øke satsene på neste runde med straffetoller.

Talspersonene nektet for at dette har sammenheng med svekkelsen av kinesisk valuta, som har ført til at effekten av de amerikanske straffetollene er blitt vesentlig lavere.

Kinesisk yuan har svekket seg med rundt åtte prosent mot dollar de siste tre månedene, noe som har gjort kinesiske eksportvarer billigere i utlandet. En rekke analytikere har hevdet at kinesiske myndigheter bevisst har bidratt til å svekke valutaen deres, men dette har Det internasjonale pengefondet (IMF) avvist.

Derek Scissors ved American Enterprise Institute i Washington sier til Reuters at en tollsats på 25 prosent med større sannsynlighet vil kunne blokkere kinesiske produkter og skifte amerikanske importkjeder til andre land, mens en tollsats på ti prosent ville kunne bli motvirket av subsidier fra kinesiske myndigheter eller svekkelse i kinesisk valuta.

– Dersom vi skal bruke tollsatser, så gir dette oss mer fleksibilitet og en mer meningsfull trussel, sier han til Reuters, og legger til at strategien til Trump ikke vil fungere dersom han ikke løser handelskonfliktene med EU, Mexico og Canada. (Vilkår)

Konsernsjefer om NHO-forslaget: – Viktig debatt!
Konsernsjefene i Orkla og Tine, Peter A. Ruzicka og Hanne Refsholt, kommenterer NHO-utspillet om å fjerne selskapsskatten under et arrangement på Norway Cup.
01:24
Publisert: