Tirsdag var det duket for rentemøte i den tyrkiske sentralbanken, det første etter at president Recep Tayyip Erdoğan vant valget i slutten av juni og styrket sin maktposisjon i Tyrkia. Siden har han festet ytterligere grep om landets finanspolitikk ved å utnevne sin svigersønn Berat Albayrak som finansminister.

Dersom rentemøtet på tirsdag hadde vært en test av sentralbankens uavhengighet, så ville mange gitt strykkarakter.

«Tyrkisk lira blør»

På forhånd hadde markedet ventet en renteøkning på ett prosentpoeng, men sentralbanken valgte å holde renten uendret på 17,75 prosent.

Den tyrkiske valutaen falt rundt 3,5 prosent etter avgjørelsen. Tatiana Evdokimova er Nordea Markets sjeføkonom basert i Moskva, og hun mener situasjonen er dramatisk.

– Tyrkisk lira blør, skriver hun i en rapport.

Tyrkisk lira har svekket seg med 28,5 prosent så langt i år, og dermed er det en av valutaene i verden som gjør det aller verst.

Det gjør at den tyrkiske valutaen aldri har vært billigere, noe som gjør at det aldri har vært billigere å feriere i Tyrkia.

– Ting tyder på at Erdoğan fortsetter å stramme grepet om sentralbanken, og sammen med økonomiske ubalanser øker det risikoen for at Tyrkia blir nedgradert av ratingbyråene og at det utløser ytterligere spekulasjoner i tyrkisk lira, skriver Evdokimova.

Frykter at sentralbanken lar seg presse

Denne våren har prisveksten i Tyrkia nådd alarmerende høyder. Mens inflasjonen i Europa ligger på rundt et par prosent, steg tyrkisk inflasjon til 15,39 prosent i juni, det høyeste nivået på 14 år.

Det viktigste våpenet mot høy inflasjon er å sette opp styringsrenten, og derfor trodde «alle» at sentralbanken ville sette opp renten på tirsdag.

Når det ikke skjedde, frykter økonomene at det er fordi sentralbanken har latt seg presse av president Erdoğan, som har gjort det til et valgkampsak å kjempe mot høye renter.

– Når sentralbanken stanser innstramningen mens inflasjonen akselererer, så settes det spørsmålstegn til sentralbankens uavhengighet, skriver Evdokimova.

Hun mener at troverdigheten til sentralbanken er skadet, og at det vil ta lang tid å vinne den tilbake.

Advarer mot å gå i samme felle som Venezuela

Svekkelsen i tyrkisk lira stoppet opp etter at det ble klart at Erdoğan vant valget, men siden har den negative utviklingen fortsatt. Spesielt falt valutaen kraftig da presidenten overrasket med å utnevne sin svigersønn som finansminister. SEB mener denne utnevnelsen var en advarsel om det som måtte komme.

– Beslutningen om å holde renten uendret er en konsekvens av at mer makt konsentreres rundt Erdoğan, som lenge har vært kritisk mot pengepolitisk innstramning, skriver SEB i en rapport onsdag morgen.

Når tyrkisk valuta faller, så blir det dyrere å importere varer fra utlandet. Vanligvis vil en valutasvekkelse derfor bidra til å presse inflasjonen ytterligere opp.

– Tyrkias president burde kanskje fundere over det som pågår i et annet land som vanskjøttes politisk, nemlig Venezuela. IMF regner med at inflasjonen i Venezuela kan stige til 1.000.000 prosent i år! advarer SEB. (Vilkår)

Elbilen som skal erstatte din konvensjonelle bil
Det norske markedet skriker etter elbiler med lang rekkevidde. Her er den de skriker høyest etter.
02:33
Publisert: