Tyrkisk inflasjon steg til det høyeste nivået på 14 år i juni, ifølge offisielle tall som ble gitt ut tirsdag formiddag. Inflasjonen var nesten dobbelt så høy som analytikerne hadde ventet, noe som gjør at tyrkisk lira svekker seg med en drøy prosent mot dollar.

Den årlige prisveksten er nå på rekordhøye 15,39 prosent, en økning fra 12,2 prosent i mai.

Mener Tyrkia er i en ond sirkel

Tyrkisk økonomi sliter med strukturelle problemer og offentlige underskudd. Denne vårene har inflasjonen skutt fart, og den tyrkiske sentralbanken har satt opp styringsrenten med 5 prosentpoeng til 17,75 prosent i et forsøk på få ned prisveksten.

Samtidig har tyrkisk lira svekket seg til det svakeste nivået noensinne.

24. juli er det duket for et nytt rentemøte for den tyrkiske sentralbanken, og analytikerne tror det går mot flere renteøkninger, hvis ikke president Tayyip Erdoğan stikker kjepper i hjulene for den økonomiske politikken.

– Markedet har priset inn flere renteøkninger, sier Henrik Gullberg, som er strateg hos Nomura Emerging Markets, til Reuters, og fortsetter:

– Sentralbanken er nødt til å bryte ut av denne onde sirkelen hvor svakere valuta gir sterkere prisvekst, mens utilstrekkelige tiltak fra sentralbanken svekker valutaen enda mer.

Gullberg mener den tyrkiske sentralbanken har vært reaktiv, mens han mener de burde vært forebyggende.

– De må skru opp renten aggressivt, slår Gullberg fast.

Frykter at Erdoğan vil presse sentralbanken

Erdoğan står nå overfor et dilemma sammen med sitt økonomiske team, som han ennå ikke har utpekt.

Økonomiske indikatorer tyder på at tyrkisk økonomi vil sakke farten til høsten etter å ha levert en vekst på 7,4 prosent i 2017, godt hjulpet av en ekspansiv politikk.

Samtidig skriker den høye inflasjonen etter en renteøkning, noe som vil redusere den økonomiske veksten ytterligere fremover.

Investorene frykter at Erdoğan vil presse sentralbanken til å holde rentene nede.

I løpet av valgkampen før presidentvalget i juni har Erdoğan vendt tilbake til islamistenes mantra om at høye renter, på godt norsk kalt ågerrenter, er forbudt. I flere taler har han beskrevet høye renter som «djevelens verk».

«Tyrkia må akseptere kortsiktig smerte»

Tyrkiske myndigheter argumenterer med at en økonomisk nedbremsing vil ta ned både inflasjonen og det statlige underskuddet som står for mer enn 6 prosent av årlig brutto nasjonalprodukt.

Murat Ucer i konsulentfirmaet GlobalSource Partners, sier til Financial Times at en slik taktikk ikke vil være nok.

– Regjeringen kan ikke fortsette å håpe på at en økonomisk nedbremsing vil ta seg av problemene, sier han, og legger til:

– Regjeringen må se nøye på hvordan ting ligger an. De må gi opp økonomisk vekst for en lengre periode enn de hadde planlagt og akseptere kortsiktig smerte for å få langsiktig vinning. (Vilkår)

Det finnes ikke noe alternativ til BMW i8
Den spektakulære BMW i8 Roadster er så spesiell at den ikke har noen konkurrenter.
02:32
Publisert: