Amerikansk økonomi skuffet analytikerne i tredje kvartal, men fortsetter å levere sterk vekst.

Det var ventet at bnp-veksten skulle ligge på 3,5 prosent, slik tidligere tall har vist, men veksten ble tatt ned med en tidel.

I andre kvartal kunne president Donald Trump triumfere over en vekst på 4,2 prosent, den sterkeste veksten på fire år.

Nå spår økonomene at toppen er nådd.

Spår lavere vekst

DNB markets' seniorøkonom Knut A. Magnussen tror ikke veksten i amerikansk økonomi vil stige med det første.

– Det er sannsynlig at veksten blir lavere i fjerde kvartal, sier han.

Magnusson er ikke alene. Ifølge en oversikt som CNBC har laget, venter økonomene en vekst på 2,9 prosent i fjerde kvartal. Det vil likevel være ansett som en solid vekst.

– Det går fremdeles ganske bra i USA. Denne uken har vi fått noen regionale indekser over bedriftstillit som har vært på den svake siden. Det betyr at ISM-tallene kan falle i desember, sier Magnussen.

ISM-tallene er basert på spørreundersøkelser blant amerikanske innkjøpssjefer, og er ansett som en ledende økonomisk indikator. Likevel sier Magnussen:

– Enn så lenge er det ikke noen tegn til oppbremsing i amerikansk økonomi.

Verste børsfall siden finanskrisen

Samtidig som gode tall fortsetter å tikke inn fra verdens største økonomi, går det svært dårlig på de amerikanske børsene.

Torsdag kveld ble det et nytt solid børsfall på Wall Street. Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen har ledet an i nedturen, og etter torsdagens fall er indeksen ned 19,5 prosent siden toppen ble nådd i august.

Det er det største børsfallet siden finanskrisen i 2008.

20 prosent er også den offisielle grensen for et «bjørnemarked», som er betegnelsen på en lengre nedtur.

Den bredere indeksen S&P 500, som omfatter de største selskapene i USA, er ned drøye 15 prosent siden toppen.

De amerikanske børsene åpnet flatt fredag ettermiddag. S&P 500 var opp 0,05 prosent like etter åpning.

Ser større børsfall hvis økonomien svikter

Magnussen mener børsfallet åpenbart henger sammen med at usikkerheten er stor om hvordan den økonomiske veksten vil bli fremover.

Han mener det er viktig å ha i bakholdet at oppgangen i amerikansk økonomi har vart lenge, og at prisingen av aksjer har vært høy.

Magnussen mener også at det er helt sentralt at pengestrømmen fra sentralbankene er i ferd med å snu. Sentralbankene i eurosonen og USA har de siste årene stimulert økonomien ikke bare i form av lave renter, men også ved å kjøpe verdipapir for store summer.

Nå er den europeiske sentralbanken i ferd med å avslutte disse kjøpene, mens den amerikanske sentralbanken har begynt å reversere kjøpene.

– Det er ikke uvanlig med korreksjoner i aksjemarkedet. Når amerikansk økonomi holder seg solid, kan vi unngå store børsfall. Hvis økonomien svikter, vil aksjemarkedet kunne falle mye mer, sier økonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: