Den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten uendret på 2,50 prosent onsdag kveld. Det var heller ingen som ventet en endring, så investorer og analytikere rettet heller oppmerksomheten mot pressekonferansen for å lytte etter nye signaler fra sentralbanksjef Jerome Powell.

De som hadde spisset ørene ble ikke skuffet.

For første gang siden 2015 droppet sentralbanken referansen til flere rentehopp i år.

– Utsiktene for økte renter har svekket seg, sa Powell under pressekonferansen.

Dette var som musikk i ørene til investorene som har vært bekymret for at den amerikanske sentralbanken skulle sette opp renten raskere enn økonomien tåler, og dermed var festen i gang på Wall Street.

Beste børsdag på en måned

Børsene skjøt fart umiddelbart etter at de nye signalene fra sentralbanken ble kjent. Børsoppgangen var kraftigst på den teknologidominerte Nasdaq-børsen, som allerede var på vei opp etter kvartalsresultatene til Apple. Nasdaq-indeksen endte opp 2,20 prosent.

Den brede samleindeksen S&P 500 endte opp 1,55 prosent, noe som var den sterkeste børsoppgangen siden 4. januar.

Også den gangen ble børsfesten utløst av nye signaler fra sentralbanksjefen.

Det sier noe om hvor opptatt investorene er av renten i USA for tiden.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, forklarer børsfesten på følgende måte på Twitter:

– Sentralbankens innstramning har vært hyppigst utløsende årsak til resesjoner i USA etter 1940. I tilfelle noen lurer på hvorfor Feds ferske forsiktighetsretorikk skaper fest på børsene.

I tilfelle noen lurer, så er Fed kjælenavnet på den amerikanske sentralbanken, som også går under navnet Federal Reserve.

Helomvending på seks uker

Sjeføkonom i Pantheon Macroeconomics, Ian Sheperdson, setter ord på hvor raskt sentralbanken har endret mening:

– For seks uker siden signaliserte Federal Reserve to rentehopp i år. Etter denne ukens uttalelser, hvor de har brukt enhver anledning til å virke «duete», forventer de ingen renteøkninger, skriver han på Twitter.

Når en sentralbanksjef er«duete», betyr det at han signaliserer færre rentehopp.

Sentralbanksjefen kritiseres nå får å legge for stor vekt på de finansielle markedene, og for liten vekt på den underliggende økonomiske utviklingen.

I oktober i fjor sa sentralbanksjefen at vi fremdeles befant oss langt fra en rente som virket bremsende på amerikansk økonomi. Denne uttalelsen fikk markedet til å vente flere rentehopp fremover, og mange mener det var dette som utløste det kraftige børsfallet vi så i fjor høst.

I alle fall var det denne dagen Nasdaq-børsen begynte på et fall som endte opp som det kraftigste siden finanskrisen.

Lite har endret seg

Sheperdson stiller spørsmål om hva som egentlig har forandret seg de siste seks ukene.

– Ifølge Powell er mye uforandret. Den økonomiske veksten er «solid», noe som ikke er veldig annerledes enn «sterk», som han kalte den i desember, skriver sjeføkonomen.

Han legger til at markedets forventning til prisvekst har kommet noe ned, mens undersøkelser viser at bedrifter venter at prisene vil vokse kraftig.

– Oppbremsingen i Kina var like synlig i desember som nå, men finansielle forhold er blitt løsere, fortsetter han, og sikter til at kinesiske myndigheter nå forsøker å få fart på økonomien ved hjelp av finansielle lettelser.

Denne analysen deles av Knut Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets. I en rapport som ble sendt ut torsdag morgen skriver han at Feds beskrivelse av de økonomiske forholdene ikke skulle endret mye på vurderingene.

– Fed refererer til utviklingen i den globale økonomien og de finansielle markedene, samt et dempet inflasjonspress, og sier at man vil være mer tålmodig når man bestemmer renten fremover. Det tolker vi som at Fed vil se an utviklingen en stund fremover før man avgjør om renten skal settes videre opp, skriver seniorøkonomen.

DNB Markets venter at neste renteheving i USA kommer i juni. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: