Høyrepopulisten Geert Wilders er ventet å gjøre det bra i onsdagens parlamentsvalg i Nederland. Wilders leder det innvandringskritiske og EU-fiendtlige partiet Frihetspartiet (PVV).
De fleste store partiene utelukker imidlertid å samarbeide med PVV i en koalisjon og Wilders kommer trolig derfor ikke til makten etter valget.
Likevel kan det oppstå bevegelser i finansmarkedene dersom partiet hans ender med et overraskende bra resultat, mener Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom og partner i forvaltningsselskapet Nordkinn.
– Frykten kan blusse opp igjen dersom Wilders får stor oppslutning, sier Wilhelmsen.
Kan smitte
Overraskende høy oppslutning om den nederlandske høyrepopulisten vil nemlig få markedsaktørene til å spørre seg hva dette kan bety for utfallet i det franske presidentvalget senere i vår, argumenter sjeføkonomen.
– Det blir vanskelig for Wilders å skape en flertallsregjering og å få gjennomført sin politikk. Men om han får overraskende mange stemmer, kan markedet begynne å spekulere i at den høyrepopulistiske bølgen fortsetter og at Marine Le Pen kan få flere stemmer enn meningsmålingene i dag viser, sier Wilhelmsen.
Fryktbarometeret
Høyrenasjonalistiske Le Pen er i likhet med Wilders sterkt innvandringskritisk og EU-fiendtlig. Hun går blant annet til valg på å fjerne euroen.
– Blir det en overraskende sterk støtte til Wilders, kan det være et signal om at meningsmålingene igjen undervurderer sannsynligheten for at Le Pen vinner frem. Da kommer markedet med en gang til å rette oppmerksomheten mot det franske valget, sier Wilhelmsen.
Markedsreaksjonen etter det nederlandske valget vil ifølge sjeføkonomen derfor først og fremst komme til syne i forskjellen mellom rentene på fransk og tysk statsgjeld, ofte omtalt som et barometer for frykten for utfallet av det franske valget.
– Det er der man vil se utslaget, sier Wilhelmsen.
Et overraskende sterkt valgresultat for Wilders og PVV kan også føre til at euroen svekkes mot andre store valutaer, påpeker sjeføkonomen.
Kan også gi lettelse i markedene
Rentedifferansen mellom fransk og tysk statsgjeld nådde tidligere i vinter det høyeste nivået siden statsgjeldskrisen i eurosonen på begynnelsen av tiåret. I takt med at Le Pen har mistet litt oppslutning på meningsmålingene den siste tiden, har differansen falt noe tilbake.
Holger Sandte, sjefanalytiker for Europa i Nordea Markets, peker i en oppdatering fra forrige uke på at det først og fremst er bekymring rundt det franske presidentvalget som har ført til utslag i europeiske statsrenter den siste tiden.
– Som et resultat av dette vil et resultat på linje med forventningene i det nederlandske valget ikke endre bildet i spesiell grad. Dersom PVV gjør det dårligere enn meningsmålingene indikerer, noe som skjedde i forrige parlamentsvalg, vil det trolig bli en kortsiktig lettelse i finansmarkedene, skriver Sandte.(Vilkår)