Skal du ha mest igjen for feriepengene dine, bør du kanskje vurdere å bli på denne siden av Atlanteren i sommer.

Tirsdag morgen svekker kronen seg ørlite mot dollar og vi må dermed tilbake til 2017 for å finne en svakere krone mot dollar enn nå. Én dollar koster 8,20 kroner.

Mot euro har derimot kronen styrket seg betraktelig det siste halve året, riktignok etter et fjorår der kronen var nære å gå til «all-time low» mot euro. Nå koster én euro 9,53 kroner.

– Bakteppet er uroen i Italia, som har gitt svakere euro og sterkere dollar. Da blir det fort tilsvarende utvikling i i kronekursen, sier rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

  • Historisk er kronen nokså svak mot både euro og dollar.
  • Siden 1990 har en dollar i snitt kostet 6,91 kroner.
  • Prisen på en euro har i snitt kostet 8,26 kroner siden 2000.

Uro i Italia

Den økonomiske veksten i eurosonen i første kvartal har vært skuffende. Samtidig har valget i Italia skapt usikkerhet i markedene og således tynget både euroen og de europeiske børsene.

Gjennom hele mandagen falt aksjemarkedet i Europa, men fallet bremset opp mot slutten av børsdagen da den politiske krisen i Italia synes å ende med at den EU-skeptiske regjeringen ikke blir noe av.

Italia er Europas tredje største økonomi.

I USA har det vært bra driv i økonomien det siste året. Nøkkeltallene viser at veksten har tatt seg opp, aksjemarkedet har steget godt, mens arbeidsledigheten er lav og det ventes nå at lønnsveksten vil begynne å ta seg opp.

Kan skylde på Sverige

Her i Norge har ikke kronen fått den drahjelpen den vanligvis pleier å få når oljeprisen stiger.

– Vi har hatt en periode med betydelig høyere oljepris over en lang tid gjennom hele våren uten at vi har sett de store utslagene på kronekursen, sier Bernhardsen.

Han er også helt sikker på at kronen er blitt rammet av en svakere svensk krone siden mange internasjonale aktører gjerne ser på Norge og Sverige som ganske like.

– Siden vi har hatt en litt duete sentralbank i Sverige, så har markedet tenkt slik om den norske kronen også. Så ja, vi kan legge litt av skylden på dem, sier Bernhardsen.

Begrepet duete brukes ofte om når man mener at rentene må holdes lave som følge av lavt inflasjonstrykk.

Tror kronen skal opp

Nordea Markets anslår at kronen kommer til å styrke seg mot både euro og dollar frem mot sommeren.

– Det henger mye på at markedet skal begynne å prise inn en renteøkning fra Norges Bank, sier Bernhardsen.

Det er ventet at Norges Bank kommer til å heve renten i september.

Strategen sier at det kronen vanligvis styrker seg tre måneder før rentene skal opp. Det vil si at det ikke er mer enn et par uker til kronen da trolig vil begynne å bevege seg oppover.(Vilkår)

– Kvikk og særdeles komfortabel
Mercedes CLS skapte en hel bilklasse. Nå er tredje generasjon her.
01:34
Publisert: