Euroen har hatt en sterk start på året. Så langt er den felleseuropeiske valutaen blitt rundt fem prosent sterkere mot amerikanske dollar. Utviklingen har de siste dagene fått svært mye oppmerksomhet på aller øverste politiske nivå på begge sider av Atlanteren.
Bakteppet er at en kraftig styrkelse av egen valuta kan svekke konkurranseevnen for europeiske bedrifter som eksporterer til land utenfor eurosamarbeidet, mens situasjonen blir tilsvarende bedre for amerikanske eksportbedrifter.
Det vakte imidlertid oppsikt da USAs finansminister Steven Mnuchin i klartekst onsdag ga uttrykk for nettopp dette: at en svak dollar ville være bra for amerikansk handel.
Valutamarkedet svarte med å sende dollaren svakere, og dermed gikk euroen enda sterkere.
Trump tror på sterkere dollar
Før torsdagens pressekonferanse i forbindelse med rentemøtet i Den europeiske sentralbanken ECB var det derfor knyttet spenning til om sentralbanksjef Mario Draghi ville forsøke å snakke euroen ned igjen. Om uttalelsene hans var et forsøk på det, så lykkes han ikke spesielt godt. Mens Draghi snakket gikk euroen til det sterkeste nivået mot dollar siden november 2014.
Torsdag kveld tok så USAs president Donald Trump over stafettpinnen da han ankom World Economic Forum i Davos. Han overrasket markedet fullstendig med å si at hans egen finansministers uttalelser dagen i forveien var blitt misforstått.
– Dollaren kommer til å bli sterkere og sterkere og til slutt ønsker jeg å se en sterk dollar. Vårt land er i ferd med å bli så økonomisk sterkt igjen og sterkere på andre måter også, sa Trump i et intervju med tv-kanalen CNBC.
Uttalelsene førte til en umiddelbar og kraftig svekkelse av euroen. Trump-effekten førte til at euroen torsdag kveld ble handlet til nivåer som var svakere enn nivåene den lå på før Draghis pressekonferanse tidligere på dagen.
Fredag formiddag korrigerer euroen noe opp igjen, men den handles likevel til svakere nivåer enn under Draghis pressekonferanse torsdag.
– Halvhjertede forsøk
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener Draghi ikke var spesielt overbevisende da han snakket om eurostyrkingen på torsdagens pressekonferanse.
– Tross Draghis halvhjertede forsøk på å stagge euro-euforien, styrket euroen seg på bred basis under pressekonferansen, slår Østnor fast i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.
Han mener det er flere grunner til at sentralbanksjefen ikke tok hardere i.
– På den ene siden føler Draghi seg bundet av G20s enighet om å avstå fra å svekke egen valuta for å bedre egen konkurranseevne. På den andre siden innser Draghi at det sterke oppsvinget i eurosonen tilsier en sterkere euro, skriver DNB-strategen.
På pressekonferansen sendte Draghi et stikk i retning av USAs finansminister ved å vise til nettopp uttalelsen som sentralbanksjefene og finansministrene i G20-landene kom med etter IMF-møtet i høst. Der lovet de blant annet lovet å avstå fra å forsøke å svekke egen valuta for å bedre konkurranseevnen.
Mer fra Trump
Analytiker Elisabeth Kopelman tror Trumps uttalelser om dollaren torsdag kveld derfor vil bli godt mottatt.
– Uttalelsen om dollaren bør bli positivt mottatt av andre makthavere, skriver Kopelman i morgenrapporten fra SEB.
I ettermiddag kan det bli nye bevegelser i valutamarkedet når president Trump går på talerstolen i Davos klokken 14.00.
– Temaet ventes å være hvorfor USA må sette USA først, men at andre land er velkomne til å gjøre forretning med og investere i et mer fremgangsrikt USA så lenge man aksepterer mer rettferdige vilkår, skriver Kopelman. (Vilkår)