Den norske kronen styrkes onsdag mot den amerikanske dollaren. Rundt klokken 12.30 koster én dollar 8,4 kroner. Dollaren er nå på sitt laveste nivå, målt i kroner, siden november 2018. I løpet av dagen har dollaren blitt om lag åtte øre billigere.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Markets forklarer at årsaken til at dollaren er blitt billigere er todelt.

– Det er en kombinasjon av en generell dollarsvekkelse koblet til senatsvalget og at kronen styrkes etter at oljeprisen har fått en «boost», sier hun til DN.

Mens et fat nordsjøolje tidligere i uken ble handlet for ned mot 50 dollar fatet, er prisen etter lunsjtid onsdag drøyt 54 dollar.

Dollaren svekkes mot flere valutaer onsdag, etter at det ligger an til demokratisk valgseier i Georgia.

Økt risikoappetitt

Dersom demokratene får makten i senatet, vil demokratene ha flertall i begge kamrene i kongressen, og dette vil gi Joe Biden mulighet til å få større gjennomslag for sin politikk.

– På den ene siden vil det øke risikoen for økte skatter. Men på kort sikt vil en demokratisk kongress føre til økt pengebruk og økte stimulanser, sier Blomgren.

Økt pengebruk og økonomiske stimulanser vil føre til økt risikoappetitt i markene, forklarer hun.

– Resultatet av dette er at de lange rentene stiger og at dollaren svekkes.

Oljedrevet kronestyrking

Den norske kronen er blitt styrket mot flere valutaer onsdag.

Blomgren forklarer at grunnen til dette er at oljeprisen har økt etter at det utvidede oljekartellet Opec+ tirsdag ble enige om nye produksjonsmål.

Russland og Kasakhstan skal øke produksjonsnivået med samlede 75.000 fat per dag i februar. Til gjengjeld skal Saudi-Arabia kutte sin produksjon med én million fat per dag, og vil dermed mer enn gjøre opp for høyere produksjon fra Russland og Kasakhstan.

– Kronen går sterkt mot alle G10-valutaene, sier Blomgren.

G10 står for de mest handlede valutaene i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.