Amerikanske dollar har hatt en svak start på året og i løpet av de siste dagene er verdien av den amerikanske valutaen falt til de svakeste nivåene på tre år målt mot en kurv av andre store valutaer i verden.

Rente og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener de siste dagenes utspill fra USAs president Donald Trump kan ha skyld i svekkelsen.

– Kommentarer fra finansminister Steve Mnuchin i går om at en svak dollar er bra for USA kan ligge bak, men trolig veier økt frykt for proteksjonistiske tiltak fra Trump også på dollaren. Etter varselet om toll på enkelte varer fra Kina i går spør flere seg hva som blir det neste, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea torsdag.

Venter ytterligere svekkelse

Torsdag morgen ble dollaren handlet til det svakeste nivået på over tre år mot euro i valutamarkedet. Mot kronen ble den amerikanske valutaen handlet ned mot 7,70 på morgenkvisten. Dette er det svakeste nivået siden 8. september i fjor og vi må tilbake til mai 2015 for å finne forrige gang dollaren ble handlet til nivåer under 7,70 kroner.

Carl Hammer, sjef for makro- og valutaanalyse i meglerhuset SEB, venter at dollaren vil svekkes ytterligere fremover.

– Selv om vi må erkjenne at fallet den siste måneden har gått fortere enn ventet, skriver Hammer i morgenrapporten fra SEB torsdag.

Han trekker frem fem grunner til at dollaren skal svekkes ytterligere:

  • Stigende råvarepriser
  • Økonomisk-politisk stabilisering i eurosonen, som gi økt appetitt på euro
  • Økt dollarsikring blant europeiske eksportører
  • Stor USA-eksponering hos globale kapitalforvaltere, som sikrer sine posisjoner
  • Bred uro for økende amerikansk proteksjonisme

Torsdag morgen har dollaren hentet seg noe inn igjen og den handles i skrivende stund til 7,74 kroner. (Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: