Den norske kronen er blitt kraftig svekket de siste ukene, og fortsetter nedturen tirsdag morgen.

Tirsdag morgen må du ut med like over 11 kroner for et pund. Det er det dyreste pundet siden mai, målt i norske kroner. I løpet av den siste måneden er pundet blitt fem prosent dyrere for nordmenn.

Kronen svekkes også mot euroen og dollaren tirsdag morgen. En dollar koster nå 8,34 kroner. Så dyr har ikke dollaren vært mot kronen siden juli.

Dyreste euro siden 2008

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets mener kronesvekkelsen mot dollar har å gjøre med en bred svekkelse av euroen mandag.

– Den uavklarte regjeringssituasjonen i Tyskland bidro til å tynge euroen i går og vil trolig også legge en demper på en eventuell styrking i tiden fremover, heter det i morgenrapporten fra meglerhuset.

Til tross for en bred svekkelse av euroen mandag, er kronen det siste døgnet blitt svekket med om lag fem øre mot euroen.

En euro koster tirsdag morgen 9,79 kroner. Euroen har ikke vært så dyr siden slutten av 2008, sett bort i fra onsdag i forrige uke, da den europeiske valuten ble handlet til 9,80 kroner.

Følg alle valutakurser med DN Investor

Boligfrykt

I helgen skrev DN at valutaanalytiker Kristoffer Lomholt Kjær i Danske Bank i København mener svekkelsen av kronen skyldes frykt for utviklingen i boligmarkedet i Norge og Sverige.

– Det er ingen tvil om at boligmarkedssituasjonen i Sverige gjorde at mange utenlandske investorer begynte å rette oppmerksomheten mot det skandinaviske boligmarkedet generelt. Det var en viktig faktor for svekkelsen, sa Kjær.

En svak utvikling i boligmarkedet kan gjøre det vanskeligere for sentralbanken å sette opp renten, som igjen taler for en svak krone. (Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: