Den siste uken har tre meglerhus kommet med oppdaterte prognoser for utviklingen i den norske kronen. Felles for alle tre er at de venter sterkere krone det neste året.

DNB Markets slapp sine kroneprognoser i en oppdatering til kundene tirsdag ettermiddag.

«Kronen mangler retningsgivende drivere», konkluderer DNB Markets i oppdateringen. Meglerhuset venter fremdeles at kronen skal styrkes, men tror det kommer til å ta lengre tid enn tidligere antatt.

Handlet sidelengs

Siden midten av juli har kronen i stor grad handlet i området mellom 9,30 og 9,40 kroner for en euro. Onsdag handles euroen til rundt 9,42 kroner i valutamarkedet. DNB venter at kronen holder seg i dette området den nærmeste tiden: På en måneds sikt er prognosen at en euro koster 9,40 kroner.

«Sesongmessige kommersielle kronesalg kan tynge kronen nærmere årsskiftet», skriver DNB Markets i oppdateringen.

Gjennom neste år venter meglerhuset en gradvis styrking av kronen, men den vil ta lengre tid enn tidligere antatt.

«Vi venter at gjennomslaget fra olje og renter vil være midlertidig svakere», skriver DNB Markets.

Oljeprisen har steget de siste ukene og handles nå rundt årets sterkeste nivåer. Prisoppgangen har imidlertid gitt begrenset effekt for den norske kronen. DNB Markets peker på at utviklingen i oljeprisen tross alt har hindret kronen i å bli ytterligere svekket mot den felleseuropeiske valutaen, slik tilfellet har vært for andre valutaer.

DNB ser også begrenset støtte fra utviklingen i nøkkeltallene for norsk økonomi fremover.

Mens meglerhuset i september ventet at en euro ville koste 8,80 kroner i september neste år, venter meglerhuset nå at en euro vil koste 9,10 kroner i oktober neste år.

DNBs kroneprognose

Kilde: DNB Markets

Kronen er «bemerkelsesverdig svak»

Mandag slapp analytikerne i Nordea Markets en oppdatert kroneprognose.

– Oljeprisen har kommet opp og det går fortsatt godt i norsk økonomi. Kronestyrkingen lar likevel vente på seg. Det kan hende vi må vente litt til, men vi ser gode argumenter for at kronen kan styrke seg på litt lengre sikt, skriver Nordea Markets-analytikerne i en oppdatering til kundene.

Meglerhuset mener kronen er bemerkelsesverdig svak, og ser i likhet med DNB Markets mulighet for at kronen vil gå sterkere gjennom neste år.

Nordeas kroneprognose

Kilde: Nordea Markets

Venter kroneknekk

I forrige uke varslet senioranalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank at han venter at kronen får en ytterligere knekk på kort sikt, før den går sterkere igjen neste år.

– Selv om vi fortsatt er optimistiske med tanke på utsiktene for 2018, har den siste rekken med nøkkeltall antydet at vi nå tar en pust i bakken, skriver Lomholt om forventningene til den videre utviklingen i kronen.

Frem mot årsskiftet vil kronen svekkes til 9,50 kroner for en euro, ifølge analytikerens prognose.

Om et halvt år venter han at en euro koster 9,20 kroner og om ett år 9,10 kroner.

Danske Banks prognose

Kilde: Danske Bank(Vilkår)

Se hva som skjer når DNs journalist tester akselerasjonen på verdens raskeste stasjonsvogn
Mercedes-AMG E 63 S er avsindig rask. Samtidig er den diskret og byr på masse plass. Et perfekt kompromiss?
01:40
Publisert: