Til tross for at Norges Bank fremdeles signaliserer sakte, men sikker renteoppgang i årene som kommer, vil ikke markedet sende den norske kronen i samme retning.

De siste tre månedene har kronen svekket seg betraktelig i takt med at oljeprisen har falt 34 prosent fra toppen i oktober – mye mer enn analytikerne kunne sett for seg.

Opp nesten 60 øre

  • For tre måneder siden kostet én euro 9,51 kroner. Nå koster den 9,91 kroner.
  • For tre måneder siden kostet én dollar 8,15 kroner. Nå koster den 8,71 kroner.

Kronekursen er sterk påvirket av oljeprisen, som igjen er viktig for norsk økonomi. Hittil i år har Norge eksportert olje og naturgass for 480 milliarder kroner, ifølge SSB. Eksport av olje og gass utgjør over halvparten av Norges totale eksport.

For den jevne forbruker vil en sterk krone være fint, slik at man for eksempel kan importere billig fra utlandet eller ha mer å rutte med på Europa-ferier. For bedrifter vil en svak krone gi mer igjen på varene de eksporterer. En svakere krone dermed også god driv i norsk økonomi.

Ifølge en ny undersøkelse vil en styrkelse av kronen på ti prosent fra dagens nivå, trolig svekke den økonomiske veksten i landet med én prosent.

Storbank tror det snur fort

Det kan skje, ifølge den amerikanske storbanken Morgan Stanley.

I en fersk rapport har de lagt frem valutaprognoser der banken spår at den norske kronen vil stige 18 prosent mot dollar og seks prosent mot euro i løpet av det neste året.

Banken ser en dollar på 7,10 kroner og en euro på 9,30 kroner i fjerde kvartal 2019.

Bakgrunnen for det er Morgan Stanleys tro på at oljeprisen snart vil begynne å stige igjen.

– Norges Bank fortsetter å signalisere gradvise rentehevinger og viser begrenset bekymring for påvirkningen av fallet i oljeprisen for neste år, og sikter seg inn på en renteheving i mars. Fallet i oljeprisen har hindret kronen i å stige, men vi forventer at oljeprisen henter seg inn, som igjen vil støtte kronen, skriver banken.

Morgan Stanley anbefaler sine kunder å satse på at kronen styrker seg mot amerikanske dollar, men også australske og kanadiske dollar, og endog euro.

Bommet grovt

DNB Markets' seniorøkonom Kyrre Aamdal skriver i meglerhusets morgenrapport onsdag at den markante svekkelsen sammenfaller med den første dagen etter at Norges Bank avsluttet sine kronekjøp for året, og at det er nærliggende å anta en sammenheng.

Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets
Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets (Foto: Gunnar Lier)

– Kanskje har fraværet av de daglige kjøpene fra Norges Bank spilt en rolle, men det er tvilsomt om kjøpene hadde kunne bremse svekkelsen vesentlig. Gjennom store deler av dagen var markedet dominert av interesser for å kjøpe valuta mot kroner, men uten den panikkstemningen som vi så for ett år siden, skriver Aamdal.

Danske Bank ser nå store muligheter for investorene å posisjonere seg for en kronestyrkelse i 2019. Spesielt januar og februar pleier å være gode måneder for kronen dersom den har svekket seg inn mot året, mener banken.

Danske Bank har så langt bommet grovt på sin anbefaling om å shorte euro mot norske kroner, men holder fast ved sin anbefaling, blant annet på grunn av at Norges Banks regionale nettverk viser gode vekstutsikter for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Siden 1840-tallet har kongelige brukt julen til myk markedsføring
DNs politiske julekalender | Luke 19: Kongelig julemakt.
01:28
Publisert: