Det har vært til dels kraftige bevegelser i den norske kronen så langt i år. Etter å ha nådd årets sterkeste nivåer på under 8,80 kroner for en euro i februar, bråsnudde utviklingen. I løpet av de fem neste månedene svekket kronen seg med rundt 70 øre og nådde årets hittil svakeste nivå på 9,60 i slutten av juni. I dag koster euroen rundt 9,30 kroner, som er omtrent på nivå med august i fjor.
Fremover skal imidlertid den norske valutaen godt ned på åttetallet igjen mot euroen, skal vi tro valutaanalytikerne i DNB Markets.
– Ny runde med kronestyrkelse i vente, konkluderer valutastrateg Magne Østnor og valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNBs prognoserapport «Økonomiske utsikter», som ble lagt frem onsdag.
De anslår at euroen koster 8,90 kroner i februar neste år og 8,80 kroner om ett år.
Oljeløft
Høyere vekst, lavere ledighet og midlertidig høyere inflasjon vil bidra til kronestyrkelsen. I tillegg venter meglerhuset en moderat oljeprisoppgang til 60 dollar fatet i fjerde kvartal i år.
– Dermed når prisen opp mot de høyeste nivåene så langt i denne oppgangssykelen. Selv om gjennomslaget fra oljeprisen til kronekursen tidvis har vært beskjedent i det siste, tror vi stemningsskiftet oljeprisprognosen innebærer for markedet vil bidra til å trekke kronen sterkere, skriver de to analytikerne.
De peker på at skift i spekulantenes posisjoner i kronen har vært utslagsgivende for bevegelsene det siste året. Og i motsetning til tidligere har skiftene vært raske og store.
– Nærmere nyttår tror vi at driverne av kronekursen vil peke i retning av en sterkere krone, og at spekulantene vil bidra til å forsterke kronebevegelsen, skriver Østnor og Øwre-Johnsen.
Høyere renter på lengre sikt
På litt lengre sikt venter analytikerne en litt mer forsiktig styrking.
– Det skyldes at vi venter at veksttakten i norsk økonomi stabiliseres og inflasjonspresset avtar. Samtidig vil andre sentralbanker stå foran en gradvis normalisering av pengepolitikken. Nettopp det svake lønns- og inflasjonspresset gjør at Norges Bank avventer utviklingen, men med høyere oljepriser og utenlandske renter, vil også Norges Bank etter hvert heve styringsrenten, skriver Østnor og Øwre-Johnsen.
DNBs kroneprognose
Kilde: DNB Markets(Vilkår)