Det har vært til dels kraftige bevegelser i den norske kronen så langt i år. Etter å ha nådd årets sterkeste nivåer på under 8,80 kroner for en euro i februar, bråsnudde utviklingen. I løpet av de fem neste månedene svekket kronen seg med rundt 70 øre og nådde årets hittil svakeste nivå på 9,60 i slutten av juni. I dag koster euroen rundt 9,30 kroner, som er omtrent på nivå med august i fjor. 

Fremover skal imidlertid den norske valutaen godt ned på åttetallet igjen mot euroen, skal vi tro valutaanalytikerne i DNB Markets. 

– Ny runde med kronestyrkelse i vente, konkluderer valutastrateg Magne Østnor og valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNBs prognoserapport «Økonomiske utsikter», som ble lagt frem onsdag. 

De anslår at euroen koster 8,90 kroner i februar neste år og 8,80 kroner om ett år. 

Oljeløft

Høyere vekst, lavere ledighet og midlertidig høyere inflasjon vil bidra til kronestyrkelsen. I tillegg venter meglerhuset en moderat oljeprisoppgang til 60 dollar fatet i fjerde kvartal i år. 

– Dermed når prisen opp mot de høyeste nivåene så langt i denne oppgangssykelen. Selv om gjennomslaget fra oljeprisen til kronekursen tidvis har vært beskjedent i det siste, tror vi stemningsskiftet oljeprisprognosen innebærer for markedet vil bidra til å trekke kronen sterkere, skriver de to analytikerne. 

De peker på at skift i spekulantenes posisjoner i kronen har vært utslagsgivende for bevegelsene det siste året. Og i motsetning til tidligere har skiftene vært raske og store. 

– Nærmere nyttår tror vi at driverne av kronekursen vil peke i retning av en sterkere krone, og at spekulantene vil bidra til å forsterke kronebevegelsen, skriver Østnor og Øwre-Johnsen. 

Høyere renter på lengre sikt

På litt lengre sikt venter analytikerne en litt mer forsiktig styrking. 

– Det skyldes at vi venter at veksttakten i norsk økonomi stabiliseres og inflasjonspresset avtar. Samtidig vil andre sentralbanker stå foran en gradvis normalisering av pengepolitikken. Nettopp det svake lønns- og inflasjonspresset gjør at Norges Bank avventer utviklingen, men med høyere oljepriser og utenlandske renter, vil også Norges Bank etter hvert heve styringsrenten, skriver Østnor og Øwre-Johnsen. 

DNBs kroneprognose

Kilde: DNB Markets(Vilkår)

Teknikk-problemene i TV 2 Sumo: -Det gjorde vondt langt inn i sjelen
Direktør for TV2 Sumo, Cristian Birkeland, må innrømme at de tekniske problemene under visningen av Liverpools Premiere League sesongåpning skapte problemer for sjelslivet. Nå lager strømmekanalen nye tekniske rutiner.
01:18
Publisert: