Siste: Torsdag formiddag annonserte Norges Bank at de vurderer å gripe inn i valutamarkedet ved å kjøpe kroner.

Åtte minutt over fire i natt smalt det til i valutamarkedet. Kronekursen falt som en stein, og en halvtime senere måtte du ut med over 50 øre mer for både euro og dollar.

– Det er ingen som handler norske kroner klokken fire på natten om de ikke må. Dette er «heksetimen» i valutamarkedet, forklarer valutastrateg i DNB, Magne Østnor.

Kronesvekkelsen som inntraff i natt var kraftig nok alene til å gå inn i historiebøkene som en av de verste dagene for kronekursen i løpet av de siste 50 årene.

I tillegg kom svekkelsen på toppen av en allerede kraftig svekkelse kvelden før. Dette gjør at kronen har svekket seg over en krone i løpet av det siste døgnet. Denne bevegelsen er dobbelt så kraftig som den «gamle» rekorden fra 1986, da kronen svekket seg med 50 øre på en dag.

«Det er brannsalg»

Nøyaktig hva som har skjedd er det ikke så lett å finne ut av. Magne Østnor forklarer at det ikke er mulig å se hvem som handler kroner eller hvorfor de gjør det, det er slik valutamarkedet fungerer.

Likevel gjør tidspunktet på døgnet for svekkelsen at han mistenker at noen er blitt tvunget til å selge kroner.

– Dette er tidspunktet på døgnet med lavest omsetning i valutamarkedet, i overgangen mellom Australia og New Zealand og Asia. Det er et kvarter i løpet av natten der vi ikke pleier å få noen handler. Det er da banker restarter sine systemer, sier valutastrategen, og legger til:

– Dette er det vi ser i flere finansmarkedet nå. Det er brannsalg. Jeg tenker noen er blitt tvunget til å handle på et utrolig ugunstig tidspunkt.

«Aldri sett det stupet før»

Nils Kristian Knutsen, sjefstrateg i Handelsbanken Capital Markets, mener kronen ikke blir hjulpet av de rådende markedsforholdene.

– Det har gått fra svakt til enda svakere. Det er upløyd mark i mange sammenhenger, sier han.

Aldri før har kronen vært like dyr mot euro og dollar. Mot pundet må man tilbake til slutten av 1990-tallet for å finne samme nivå.

– Jeg har aldri sett det stupet før. Det er fremdeles mange av de samme driverne som er gjeldende: til tross for tiltak fra myndigheter er det stor usikkerhet, og kronen er en liten, oljeprissensitiv valuta, sier Knutsen.

Ser to løsninger

Gjennom hele onsdagen stupte oljeprisen, og ved børsslutt i USA lå spotprisen på nordsjøolje på under 26 dollar fatet.

Nils Kristian Knutsen, sjefstrateg i Handelsbanken Capital Markets, sier det er upløyd mark at kronen stuper så kraftig mot andre valutaer.
Nils Kristian Knutsen, sjefstrateg i Handelsbanken Capital Markets, sier det er upløyd mark at kronen stuper så kraftig mot andre valutaer. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Samtidig ble den fjerde handelsstansen siden koronaviruset brøt ut, trigget på Wall Street onsdag, da børsene falt mer enn syv prosent.

Knutsen mener det er to ting som må til for at kronen skal styrke seg.

– Den ekstreme uroen må avta, og likviditetsskvisen må bli mindre. Hvis børsene og oljen henter seg inn – da kan vi kanskje begynne å se at det blir bedre.

Knutsen peker på at kronestupet nå har kommet i tillegg til «de rådende markedsforholdene». Oljeprisen har som kjent mer enn halvert seg siden slutten av februar, etter at koronavirusutbruddet har satt en fullstendig brems på nesten all reise.

I tillegg satte Saudi-Arabia i gang en priskrig, da Russland under siste Opec+-møte ikke ville forplikte seg til å kutte ytterligere i sin produksjon.

– Det blir dyrt i den forstand at det må finansieres. Samtidig som lav oljepris over tid vil gi en negativ økonomisk faktor, har vi gode statsfinanser som trekker andre veien.

Knutsen mener det nå kun er én løsning Norges Bank.

– Det er mye som peker i den retning at man må ta ytterligere grep med et rentekutt. I lys av det som skjer er det en naturlig forventning, sier sjefstrategen.

Et dobbeltsjokk

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets omtalte kronesvekkelsen til DN onsdag kveld som «et dobbeltsjokk».

– Det er fryktelig vanskelig å si hvor svak den kan bli på kort sikt, særlig når vi ser at markedet ikke fungerer slik det skal, sier Due-Andresen. Hun viser til at investorer i urolige tider går til trygge havner som den dollaren, noe som gjør at den styrker seg kraftig, sa hun.

Men at den norske kronen skal styrke seg mot dollaren slik man så rundt 2012, et toppår i norsk oljeindustri, har Due-Andresen lite tro på. Hun viser til at den norske kronen allerede var svekket før økonomien ble truffet av både fall i oljepris, og pandemiutbruddet.

– Etter oljesmellen i 2014 så har vi sett at kronen aldri har kommet seg helt igjen, og det har etablert seg nye nivåer. Det tenker vi er fordi den norske oljealderen er på hell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.