– Vi må være forberedt på at det kan falle mer og vi må regne med store utslag i dag, sier seniorstrateg Nils Kristian Knutsen i Handelsbanken Capital Markets.

Mandag morgen stuper oljeprisen nesten 30 prosent og ett fat handles før børsåpning til rundt 33,3 kroner per fat. Det kommer etter at det fredag ble klart at Russland og Opec+-samarbeidet kollapset da førstnevnte nektet å være med på ytterligere produksjonskutt.

Som en følge stuper kronekursen til historisk lave nivåer. Aldri før har den norske kronen vært svakere mot euro enn den var natt til mandag, og lå på 10,95 kroner mot én euro på det svakeste.

– Det er veldig usikre tider, og så kommer oljeprisfallet på toppen av det hele. Det bidrar til å forsterke den utviklingen vi har sett i markedene siden midten av januar, sier Knutsen.

– Løfter man blikket og ser lenger frem kan den svake kronekursen medføre store konsekvenser for Norge. Særlig oljesektoren vil være utsatt, om man ser stor på den. Med en lav kronekurs er det mange investeringer som ikke er lønnsomme lenger, legger han til.

Svakeste nivå mot dollar på over 25 år

Sjefstrategen mener oljeprisfallet har vært som et sjokk for kronekursen, og sier det kan føre til en kronekurs som holder seg mye lavere enn det den har gjort tidligere.

Den norske kronen har ikke vært like svak målt opp mot svenskekronen siden midten av 2016.

Kronen falt med nesten fem prosent mot amerikanske dollar og var på 9,66 natt til mandag. Dette er det svakeste nivået siden vinteren 1985, hvor kursen lå på samme nivå.

– På kort sikt betyr dette et veldig dårlig klima for kronen. Utsiktene er ikke så gode de neste to kvartalene. Det har allerede vært mye omstilling den siste tiden, men når man får et så brått fall i oljeprisen, kan man få større konsekvenser enn det man har planlagt, sier Knutsen.

Oljeprisfall har en direkte påvirkning

Det er oljeprisen som slår direkte ut for den norske valutaen – og andre oljeavhengige valutaer. Meksikanske peso har falt med seks prosent mot amerikanske dollar.

– Oljeprisen er blitt et større problem for markedene enn koronaviruset, sier Adam Crisafulli hos analyseselskapet Vital Knowledge til CNBC.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs nedjusterte søndag kveld oljeprisprognosene for de neste to kvartalene til 30 dollar fatet de neste to kvartalene. De utelukker ikke at oljeprisen kan falle til 20 dollar de neste ukene.

«Prognosene for oljemarkedet er alvorligere enn i november 2014, da en priskrig startet forrige gang. Det skyldes den betydelige etterspørselskollapsen på grunn av koronaviruset», skriver oljestrateg Damien Courvalin hos den amerikanske finansinstitusjonen i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.