Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for tjenestesektoren er en meget viktig indikator på hvordan det går med denne sentrale delen av britisk økonomi. Indeksen for mars knuste forventningene og overrasket stort da den ble lagt ut onsdag formiddag. 

På forhånd var det ventet en indeks på 53,4 ifølge estimater innhentet fra Bloomberg. Indeksen steg imidlertid til 55. 

Samtidig steg forventningene til britisk økonomi og dermed også verdien av pundet. Da et knapt flertall i juni 2016 stemte for å melde Storbritannia ut av EU falt pundet kraftig i verdi. Siden har valutakursen svingt mye på grunn av usikkerheten om hvilke handelsavtaler britene kan oppnå med sin viktigste handelspartner, EU. 

Mener det er optimisme å spore

Markedet reagerte umiddelbart på den positive utviklingen for tjenestesektoren med å sende pundet opp 0,47 prosent mot norsk kroner.

 Sjefanalytiker Ulrich Leuchtmann i Commerzbank sier til Bloomberg at det utover de gode tallene nå er optimisme å spore i pundets begrensede fall mot euroen.

– Mangelen på ytterligere svakhetstegn gjør at investorene forventer et gunstig utfall av brexit-forhandlinger, sier han til nyhetsbyrået. 

Analytikeren legger til at konsekvensene av brexit for handelen mellom Storbritannia og EU nødvendigvis ikke trenger å være så katastrofal som mange frykter. 

Leuchtmann stiller også spørsmål ved viktigheten av avtaler for handelsflyten mellom landene når de allerede har en etablert relasjon. 

– Økonomer har lenge vært uenige om i hvilken grad disse handelsavtalene virkelig støtter flyten av varer og tjenester. Historiske bevis er begrensede ettersom land som regel inngår handelsavtaler der relasjonene allerede er sterke eller vokser uansett, sier Leuchtmann. 

– Har dratt hele lasset siden brexit

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier at det var knyttet stor spenning til disse tallene. 

– Denne sektoren har dratt hele lasset siden brexit, sier Andresen, som er overrasket over de høye tallene ettersom farten i tjenestesektoren har svekket seg den siste tiden.

– En økning i optimismen er godt nytt og det viser at motstandsdyktigheten i britisk økonomi er ganske så god, sier sjeføkonomen til DN.

Hun legger til at hun tror dette er et øyeblikksbilde innenfor tjenestesektoren.

– Vi venter at økonomisk vekst i Storbritannia vil svekke seg ettersom inflasjonen akselererer, sier Due-Andresen. 

DNB gjør ingen endringer som følge av brexit

Til tross for kraftig bedring i britisk tjenestesektor i mars har flere av verdens største banker ifølge Bloomberg sagt at det de blir nødt til å kutte stillinger i London som følge av at Storbritannia melder seg ut av EU.

Finanssektoren har veldig stor betydning for britisk økonomi. Finansdistriktet City of London er selve nerven og skaper store verdier for landets økonomi.

En som ikke har planer om å gjøre forandringer er DNB-sjef Rune Bjerke, som sier til Bloomberg at brexit ikke vil endre bankens London-virksomhet. 

– Vi har et velfungerende kontor i London med masse aktivitet. Vi har ingen planer om å redusere den aktiviteten. Det vil være like interessant å jobbe i London som det tidligere har vært, fortalte konsernsjefen til nyhetsbyrået tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.