Torsdag denne uken slippes fasiten for veksten i norsk økonomi i 2016. Da offentliggjør Statistisk sentralbyrå bnp-tall for fjerde kvartal.

– Vi venter en vekst i fastlands-bnp på 0,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Det vil i så fall innebære at veksten i 2016 endte på 0,7 prosent, den svakeste veksten siden 2009, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB i sin morgenrapport mandag.

Konsensus er en vekst i fjerde kvartal på 0,4 prosent, Norges Bank venter 0,3 prosent. 

Oljesektoren fortsatt laber

I tredje kvartal var den økonomiske aktiviteten her til lands svakere enn ventet.

Veksten i fastlands-bnp tikket inn på moderate 0,2 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,3 prosent.

Ifølge SSB var nedgangen i hovedsak knyttet til oljerelaterte industrinæringer, og denne sektoren er fortsatt et lodd på veksten. 

– Oljesektoren legger fortsatt en demper på norsk økonomi, men det motvirkes trolig av sterk vekst i de store produksjonssektorene, som boligbygging og andre tjenester, skriver Joachim Bernhardsen i Nordea i sin morgenrapport. 

Nordea venter at veksten i fastlands-bnp ender på 0,4 prosent i fjerde kvartal.

Mer spente på fredagens tall

Handelsbanken legger seg litt lavere enn konsensus, og tror på 0,2 prosent vekst i fjerde kvartal. 

– Om vi skulle få rett vil avviket være for lite til at det får noen innvirkning på vurderingene til Norges Bank. De vil nok konkludere med at utviklingen har vært «om lag som ventet», for å bruke standardformuleringen, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen og makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbankens morgenrapport. 

– Vi er mer spente på fredagens inflasjonstall, skriver Due-Andresen og Gonsholt Hov. 

Kjerneprisveksten i desember kom inn på 2,5 prosent, og overrasket Norges Bank som hadde sett for seg en vekst på 2,9 prosent. 

Handelsbanken venter at kjerneinflasjonen i fjerde kvartal på 2,4 prosent, mens DNB venter at den tikker inn på 2,6 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.