De ledende amerikanske nøkkelindeksene på Wall Street falt først, for så å stige kraftig etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet renten med 0,75 prosentpoeng onsdag kveld. Det er den største økningen siden 1994.

Tek-indeksen Nasdaq ledet oppturen med en oppgang på over tre prosent, etter Fed signaliserte at det ikke ville bli like mange store rentehevinger fremover. Tek-aksjene Amazon og Tesla hoppet mer enn fem prosent. Samleindeksen S&P steg over to prosent, mens Dow Jones hadde en oppgang på 1,6 prosent.

Rundt stengetid så det slik ut på Wall Street:

  • S&P 500 endte opp 1,46 prosent.
  • Nasdaq stengte opp rundt 2,5 prosent.
  • Dow Jones stengte opp en prosent.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB mener økningen på 0,75 prosentpoeng er et tydelig signal.

– At det ble en slik økning til tross for tidlige signaler om at det skulle komme kun en dobbel heving, er et tegn på at man er blitt betraktelig mer bekymret for inflasjonsutviklingen.

På pressekonferansen i etterkant av fremleggelsen var sentralbanksjef Jerome Powell klar på at triple hevinger ikke vil bli normen. Det mener Dalstø at var et viktig signal til markedet.

– Det fikk markedet til å puste ut.

Lettelse etter renteheving

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank ser av markedsreaksjonene etter Feds trippelheving at rentene faller litt, mens Wall Street stiger.

– Slik jeg ser det så sier han at Fed hadde bestemt seg for en heving på 0,5 prosentpoeng, men så kom inflasjonstallene på fredag i kombinasjon med prognoser om økende inflasjon fremover, som gjorde at de ble livredde for at inflasjonsforventningene skal stige betydelige høyere enn de så for seg – da bestemte de seg for å gjøre en endring, sier han.

De siste dagene er markedet blitt mer og mer sikre på at det ville bli en trippel renteheving, og Johansen tror at Wall Street stiger såpass kraftig etter rentebeskjeden av ren og skjær lettelse.

Danske Banks sjefstrateg, Anders Johansen, sier Wall Street puster lettet ut og stiger dermed etter rentebeskjed.
Danske Banks sjefstrateg, Anders Johansen, sier Wall Street puster lettet ut og stiger dermed etter rentebeskjed. (Foto: Mikaela Berg)

– Aksjemarkedet falt kraftig både fredag og mandag, og etter to negative dager så kommer det gjerne en rekyl. Det gjorde det ikke denne gangen, sannsynlig grunnet usikkerhet i forkant av rentemøte, men nå puster markedet lettet ut, sier han.

Mot slutten av året er signalene fra rentekomiteen at styringsrenten kommer til å ligge på over tre prosent. På pressekonferansen sa Powell at man ikke bør forvente en rekke triple hevinger, men gikk en vei i å antyde at det vil komme flere doble rentehevinger.

Det må også til, dersom styringsrenten skal opp på det Fed betegner som et nøytralt nivå på 2,5 prosent, og hvis sentralbanken skal lykkes med å få bukt med den høye inflasjonen.

– Markedet ble nok mindre bekymret for at Fed fortsetter med en 0,75-økning neste møte. De kan gjøre det, men de må ikke, og kan heller sette opp 0,5 prosentpoeng tre ganger fremover, sier Johansen.

Ventet trippelheving

Det var optimisme å spore på Wall Street før Federal Reserves rentebeskjed. De siste dagene er markedet blitt mer og mer sikre på at det ville bli en trippel renteheving,

I forkant av rentebeskjeden var det positiv stemning for de tre ledende indeksene på Wall Street. Like etter rentebeskjeden var S&P 500 opp 0,9 prosent, Nasdaq steg 1,7 prosent, mens Dow Jones hadde en oppgang på 0,5 prosent.

En halvtime senere surnet stemningen noe, og både S&P og Dow Jones snudde til nedgang. S&P var ned 0,3 prosent, mens Dow Jones falt 0,4 prosent, men det tok ikke lang tid før det svingte kraftig opp igjen.

Stigende inflasjon

Bakteppet før kveldens rentemøte er naturligvis den skyhøye inflasjonen, som i mai var på 8,6 prosent. Der Fed og sentralbanksjef Jerome Powell i fjor var tydelige på at de mente den høye prisveksten skulle være forbigående, har fasiten imidlertid blitt en løpsk prisvekst som har bitt seg fast på nivåer som ikke er sett på fire tiår.

Som en konsekvens av den fortsatt høye inflasjonen har dermed renteforventningene også blitt skrudd markant opp.

Da Fed hevet renten for første gang i år i mars, til intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent, trodde et flertall av medlemmene i rentekomiteen på en styringsrente på mellom halvannen og to prosent innen året er omme.

Et mindretall så for for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen utgangen av året. Nå er bildet annerledes og i forkant av onsdagens møte har markedet priset inn en trippel renteheving, og en styringsrente på 3,85 prosent innen februar 2023.

Det har også vært store endringer i markedsforventningene i forkant av onsdagens møte. Lenge lå det an til nok en dobbel renteheving etter mai-møtet, men det var før en Wall Street Journal-artikkel tidligere denne uken hevdet at Fed nå vurderte en trippel økning. Artikkelen førte til at flere meglerhus justerte opp sine prognoser.

Goldman Sachs var først ute, før nå også JPMorgan Chase og Barclays har sagt at det venter en renteheving på 0,75 prosent, skriver Bloomberg.

I takt med den fortsatt høye inflasjonen og forventninger om flere måneder med stadig stigende renter, har flere av pandemiens favorittaksjer, gjerne innen teknologi eller vekst, fått juling på børs.

Spesielt i USA har nedsalget i markedene vært tydelige, med alle de tre ledende indeksene markant ned for året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.