– De politiske endringene vil nok være små, men det betyr ikke at det ikke har noe å si. Vi tror det vil være svært viktig for global økonomi på grunn av de politiske nominasjonene, sier senioranalytiker Tuuli Koivu i Nordea Markets.

Hvert femte år avholder Det kinesiske kommunistpartiet sin nasjonalkongress, hvor den nye toppledelsen i partiet til slutt blir presentert. På kongressen, som finner i oktober, vil det være maktkamp og rokering i lederkabalen til kommunistpartiet.

Fredag avholdt Nordea Markets et webinar der eksperter diskuterte nasjonalkongressens betydning for global og kinesisk økonomi.

Kinas president Xi Jinping har brukt de siste månedene til å konsolidere makten og eliminere mulige motstandere. Xi skal etter planen bli sittende som president i en femårsperiode til, og vil påvirke hvem som skal lede Kina fra 2022 til 2032. Personen som får den rollen vil være på konferansen.

Tre temaer

Koivu trekker frem tre spørsmål det er verdt å følge med på under konferansen, som kan bli viktig for verdensøkonomien og tilstandene i Kina:

  • Hvordan vil Xi sementere sin makt?
  • Hvem vil lede Kina fra 2022 til 2032?
  • Hvem vil lede Kinas sentralbank?

– I 2022 vil Kina endre verdensøkonomien enda mer enn landet gjør nå. Det er på dette tidspunktet Kina i større grad vil innovere og vil være den største økonomien i verden, sier Koivu.

Zhou Xiaochuan er sentralbanksjef, og har vært det i 15 år. Svendsen vil følge med på hva som skjer med den posisjonen med argusøyne.

– Det er veldig viktig hvem som får den jobben. Zhou har sittet lenge og vært en av hovedarkitektene for Kinas økte påvirkning av markedene, sier sjefanalytiker Anders Svendsen i Nordea Markets.

Dårligere vekst

Kina har hatt sammenhengende økonomisk vekst siden 1977. I år forventes den økonomiske veksten å havne på rundt 6,5 prosent. Dette er den laveste veksten siden 1990. Kommunistledelsen har lovet at økonomisk vekst ikke skal skje på bekostning av miljøet igjen.

Den økonomiske veksten i Kina er halvert siden 2007. For ti år siden var Kinas nominelle bruttonasjonalprodukt på 3.550 milliarder dollar. I år vil det havne på nesten 12.000 milliarder dollar.

– Alt i alt synes vi fortsatt utsikten for kinesisk økonomi er robust, sier Koivu.

Tredje periode for Xi?

Per dags dato er det ikke klart hvem som vil lede Kina fra 2022 til 2032, en periode hvor Koivu og Svendsen tror landet vil ha en enda større effekt på den globale økonomien enn i dag. DN har tidligere omtalt at potensielle arvtagere for Xi har gått på smeller.

Sun Zhengcai har gjort stormkarriere i kommunistpartiet. Han har vært landbruksminister, sittet som partisjef i storbyen Chongqing, delvis utdannet i Storbritannia og blitt sett på som en potensiell etterfølger av Xi.

Uten forvarsel ble 53-åringen satt under etterforskning i midten av juli for korrupsjon. Han har hatt tidligere president Hu Jintao som mentor. Hun tilhører en annen fraksjon enn president Xi.

– Sun Zhengcai er et offerlam for å sende en melding til partiet. Xi Jinping har signalisert at han ikke vil la seg binde av tradisjoner for hvordan forfremmelser i partiet skal skje, sa statsviter Wu Qiang, som har undervist ved Tsinghua University, til New York Times.

Under webinaret ble det spurt om hva som ville skje hvis Xi går for en tredje periode.

– En av tingene det kan bety økonomisk er at man vil få mer kontinuitet, mener Koivu. (Vilkår)

Meretes utvalgte vin: Syrah til høstens viltkjøtt
DNs vinanmelder Merete Bø presenterer vin til høstens viltkjøtt. Ukens anbefalte er Graillot, Crozes-Hermitage 2015, laget på syrah, som Merete Bø gir 90 poeng.
00:42
Publisert: