- Den største usikkerhetsfaktoren i verdensøkonomien er Kina, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen.

- USA og Kina vil nok fortsatt dominere nyhetsbildet fremover, istemmer senior porteføljeforvalter Olav Chen.

DNs makropanel (se faktaboks) har allerede diskutert året som gikk, utsiktene for norsk økonomi og norske husholdninger i 2016 samt forventninger til boligprisutvikling.

Til sist handler spørsmålet om hvilke internasjonale forhold panelet tror blir viktigst for verdensøkonomien fremover.

- I en overgangsfase

Wilhelmsen utdyper hvorfor han trekker frem Kina:

- Den kinesiske økonomien er i en overgangsfase til å bli mer moderne økonomi. Dette innebærer også at den økonomiske veksten skal ned, sier han.

- Denne overgangen kan gå bra, men det er alltid en risiko for at veksten vil falle raskere enn det som er ønskelig. En kraftig kredittvekst de siste årene kan også skape problemer. Utviklingen i verdensøkonomien de neste årene vil i stor grad avhenge av om det blir en myk eller hard landing i Kina, mener sjeføkonomen.

Analytiker Camilla Viland mener det er grunn til bekymring.

- Gjelden i privat sektor er svært høy og det er en fare for at gjeldsboblen vil sprekke og gi en hard landing for økonomien. Da Kina er verdens største økonomi, vil dette åpenbart ha negative konsekvenser for global vekst. Norge vil også være utsatt, da en hard landing i Kina vil gi en lavere oljepris enn hva vi ellers ville hatt, sier hun.

Ser til USA

De andre medlemmene i makropanelet er enig, men peker i tillegg på USA.

- USA med tanke på at det har gått syv til åtte år på rad nå uten et økonomisk tilbakeslag, sier Chen.

- Jeg tror at USA er i den modne delen av konjunkturfasen, og det blir spennende å se hvordan markedene og økonomien takler rentehevingene i USA fremover, sier han.

På rentemøtet i desember besluttet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) å heve styringsrenten for første gang siden 2006.

- Et viktig tema fremover vil bli hvor raskt den amerikanske sentralbanken hever renten - og hvilke konsekvenser dette får for dollaren og amerikansk økonomi, tror analytiker Viland.

- Det blir også interessant å se hvordan renteoppgangen i USA påvirker de fremvoksende økonomiene. Dette er en viktig nedsiderisiko for verdensøkonomien, understreker hun.

Sentralbankene i sentrum

Makropanelet venter at søkelyset vil fortsette å være rettet mot sentralbankene i verden, med valutakrig og bruk av ukonvensjonell pengepolitikk i sentrum.

Sjeføkonom Shakeb Syed er spent på hvorvidt den europeiske sentralbanken (ECB) øker trykket på de kvantitative lettelsene, i hvilken takt Fed vil heve renten og hvordan dette vil påvirke lange renter.

Sjefanalytiker Erica Blomgren venter å se en fortsatt ekspansiv pengepolitikk.

- Samtidig vil oljeprisen, samt Kina, forbli i søkelyset - og få store konsekvenser for råvareproduserende land og deres respektive valutaer, sier hun.

Se DNtv: Skal renske opp i renholdsbransjen

Skal renske opp i renholdsbransjen
Weclean mener de kan få bukt med svart arbeid i hjemmerenholdsbransjen, inspirert av modellen til Uber. I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.