Selv om DNs makropanel er uenige om den videre utviklingen i boligmarkedet, er de enige om at boligmarkedet ikke nødvendigvis er stedet å plassere alle sparepengene sine fremover.

- Dette betyr vel at vi i alle fall ikke anbefaler å investere i bolig. Både med tanke på prisbilde og risikobildet, oppsummerer Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Defintivt ikke, fastslår Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.

- Ja, men hva skal nordmenn investere i?

- Storebrand Kombinasjon, er Storebrand-forvalter Olav Chens umiddelbare svar, til stor latter fra de andre i panelet.

Innskudd eller aksjer
00:00
Publisert:

Dagens spørsmål: Har makropanelet noen privatøkonomiske spareråd?

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:

- Det finnes jo noen utfordringer når det gjelder å finne gode spareprodukter. Rentenivået internasjonalt er nærmest null. Ser du på lange statsobligasjoner, var de negative ifjor og er fortsatt veldig lave. Det man har gjort de siste årene er å kanskje ta litt mer risiko. Man har investert i kreditt, enten high yield eller litt mer sikker kreditt. Der har man har fått ganske bra avkastning. Nå er ikke det så åpenbart lenger.

- Hva gjør man da? Jo, man kan gå i aksjemarkedet, men der er det også en utfordring.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:

- Når det gjelder sparing må du vurdere risiko og forventet avkastning og se det opp i mot tidshorisont. Har du et forhold til det, er det ganske lett å sette opp en balansert portefølje. Er du veldig risikoavers, skal du sette pengene i banken. Hvis du ikke sover dårlig av det, og har lang sikt, kan du ta litt mer risiko. Da får du også med forventet risiko.

- Over tid bør det jo være sammenheng mellom risiko og avkastning. Så enkelt er det. Og øverst på skalaen over hvor du kan få høyest forventet avkastning er jo aksjer.  I oljefondet, som har en kanskje uendelig horisont, har de 60 prosent aksjer.  For private tror jeg kanskje et greit utgangspunkt er 50/50 i aksjeandel og renter inkludert kreditt.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:

- Når driver ikke jeg med sparerådgivning, men personlig vurderer jeg å sette mine sparepenger i europeiske aksjer. Dette er basert på mitt markedssyn, både knyttet til makroøkonomi og prisingsbildet eurosonen.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:

- Jeg synes det er gode råd som kommer her om at vi må spare til pensjon og at det er lurt å tenke diversifisering. Først og fremst bør man imidlertid betale ned på lånet dersom man har høy gjeld.

- Hvor mye, spør Chen.

- Det må jo være opp til den enkelte. Poenget er at man ikke skal gjøre livet sitt helt avhengig av hva som skjer med renten. Videre er det jo lurt å spare opp en buffer til å møte vanskeligere tider. Da er innskudd flott, mens det å spare i aksjer er mer langsiktig.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.