Ifølge Klassekampen som har hentet inn en oversikt over SAS-ansattes lønn, har en nyansatt flyvert i SAS en månedslønn på 22.600 kroner, inkludert alle tillegg. I Norwegian begynner flyvertene på 24.200 kroner. Det tar 17 år for en flyvert i SAS å komme opp på samme lønn som kollegene i Norwegian.

Kabinpersonalet i SAS må dessuten tåle 42-timers standard arbeidsuker, ingen skifttillegg og døgnkontinuerlig skiftarbeid. Dessuten har de arbeidshelg tre av fire helger i måneden.

I en epost fra Næringsdepartementet som Klassekampen har fått tilgang til, fremgår det at den norske regjeringen har stilt særlig harde betingelser om endringer i lønn og pensjon.

Ultimatum

I forbindelse med den omfattende spareplanen som SAS la frem mandag, vil flyselskapet at arbeidsuken skal utvides til 47,5 timer, med mulighet for å jobbe 60 timer ved forsinkelse, ifølge Norsk kabinforening, den største fagforeningen til de norske kabinansatte i SAS.

Samtidig er fagorganisasjonene i SAS stilt overfor et ultimatum om å akseptere lønnskuttene fra SAS-ledelsen innen søndag denne uka, om ikke selskapet skal gå konkurs.

- Det vi er blitt stilt overfor når det gjelder lønnskutt, vil påvirke våre medlemmers evne til å brødfø familien og til å betale sine huslån, sier Elisabeth Goffeng, leder for Norsk kabinforening.

- Vår toppledelse har valgt å «gå foran med et godt eksempel», ved å gå ned 20 prosent i lønn, fra lønninger på mellom fem og ti millioner. Det er ikke et kutt som påvirker deres evne til å brødfø familien, for å si det sånn, understreker Goffeng.

Uaktuelt å kutte

Asbjørn Wikestad, leder for SAS' største fagforening i Norge, SAS personalklubb, avviser lønnskutt og er også svært kritisk til SAS-direktørens lønnskutt fra ti til åtte millioner kroner.

Asbjørn Wikestad sa til NTB onsdag.at medlemmene ikke har en eneste krone å gi fra seg.

- Vi er helt nede på grunnfjellet etter å ha avstått fra lønnsvekst i flere år. Samtidig har vi effektivisert, rasjonalisert og økt produktiviteten. Det er ikke bakkepersonalet som skaper problemer for SAS, sa Wikestad.

SAS personalklubb opplyser at de som sitter i innsjekkingsskranker og ved utgangen, tjener mellom 24.000 og 25.000 kroner i måneden og har i tillegg «heftige skiftordninger».

Wikestad mener som Goffeng at ledelsens egne lønnskutt ikke monner i det hele tatt.

- Folk sitter og styrer et konkursbo og det skal de ha åtte millioner for. I mine ører er det helt vilt, sier Wikestad til Klassekampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.