På parkeringsplassen til gamle Tandbergs radiofabrikk på Kjelsås i Oslo annonserte boligutvikler Neptune Properties et nytt rekkehusprosjekt for et par uker siden. Allerede før visning på søndag, var åtte av 13 enheter solgt. Dagen etter siste visning på mandag denne uken, var alle solgt.

– Det er lenge siden man har sluttsolgt et prosjekt på en uke. Du må en del år tilbake til før finanskrisen for å finne så høy stemning, sier daglig leder Lasse Røsnes i Neptune Properties.

Stort publikum

Rekkehusene kostet mellom syv og 7,5 millioner kroner for rundt 120 kvadrat, hvilket gir kvadratmeterpriser rundt 60.000 kroner. Ifølge Røsnes er dette en pris flere kan gape over.

– For området og de som er på boligjakt der, er det en sum de har råd til, og de har dyre enheter fra før. Så skifte fra leilighet til rekkehus gir ikke så stort mellomlegg, mener han, men innrømmer likevel at dette prosjektet har truffet markedet spesielt godt.

Han tror både beliggenheten, arealutnyttelsen og prisen har spilt en rolle.

– Du har tre soverom og samme funksjoner som i større hus, men litt mindre areal på alt, sier Røsnes.

Ikke alle prosjektene i Neptune-porteføljen har gått like raskt. I prisklassen opp mot ti millioner kroner og over, er det langt færre kjøpere, men ifølge Røsnes går salget nå generelt bedre enn tidligere.

– Vi har merket at det har vært bedring i senere tid, og dette prosjektet bekrefter det, mener Røsnes.

Bunnen nådd

Samfunnsøkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse tror Kjelsås-prosjektet har truffet markedet bedre enn andre prosjekter, og mener det er for tidlig å fastslå at nyboligmarkedet har snudd.

– Det er et attraktivt område som henvender seg til en kjøpesterk gruppe. Men det kan se ut som bunnen er nådd. Jeg forventer at nyboligmarkedet vil ta seg opp nå i forbindelse med at også bruktboligmarkedet har gjort det, sier Bjørnstad og viser til Samfunnsøkonomisk Analyses jevnlige målinger av salgstakten i nyboligmarkedet.

– Vi ser av statistikken at salget fortsatt går tregt totalt sett. I februar var det halvert i forhold til året før, men så kom april-tallene som viste at det tok seg litt opp. Men det er fortsatt et stort lager med bruktboliger, så det tar nok ennå litt tid før vi ser de salgstallene vi hadde før, sier Bjørnstad.

Fortsatt trått

Ifølge økonomen er det jevnt over trått nyboligsalg i alle regioner, men store variasjoner innenfor hver region.

– Vi har sett på sammenhengen mellom prosjekter som selger bra og deres prisnivå i forhold til gjennomsnittet i regionen. Da er det gjennomgående slik at det er de prosjektene med lavere prisnivå enn gjennomsnittet som også har de beste salgsratene, sier Bjørnstad.

Det vitner om et selektivt og prisbevisst marked, mener han.

– Det viser vel også at nyboligmarkedet konkurrerer med bruktmarkedet. Når bruktboligprisene synker, så er ikke folk like villige til å kjøpe dyre, nye boliger, sier Bjørnstad.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.