– Som maratonløper har du alltid noe vondt her og der. Det er naturlig når du trener hver dag og løper opp mot 250 kilometer i uken, sier Martin Kjäll-Ohlsson.

I vår vant han Tromsø Maraton, og er dermed regjerende norgesmester i maraton. Med et nytt treningssupplement skal han minske belastningen løpingen gir.

SKÅNSOMT. Løpetrener Jack Waitz (til venstre) og maratonløper Martin-Kjäll Ohlsson hevder Elliptigo gir god og skånsom løpetrening. Begge foto: Silje Eide
SKÅNSOMT. Løpetrener Jack Waitz (til venstre) og maratonløper Martin-Kjäll Ohlsson hevder Elliptigo gir god og skånsom løpetrening. Begge foto: Silje Eide (Foto: Dagens Næringsliv)

I en måned har han testet ut løpesykkelen Elliptigo. En cross­train-sykkel utviklet av og for løpere som enten må begrense eller slutte med løping. Men det har sin pris, de enkleste modellene begynner på 20.000 kroner.

Ifølge Kjäll-Ohlsson får han langet ut på løpesykkelen uten å få støtene vanlig løping gir. Mange løpere som må slutte helt eller delvis på grunn av skader, savner kicket de får av løpingen.

Vonde knær og ankler

– Du kommer lettere opp i puls enn på sykkel. Spesielt i motbakker får du opp pulsen, sier Kjäll-Ohlsson som bruker løpesykkelen tre ganger i uken.

Han har ingen spesifikke skader, men som de fleste løpere sliter han tidvis med vonde legger, ankler og knær.

JUSTER STEGET. Du kan justere steglengden og få et steg som er tilnærmet likt slik du løper.
JUSTER STEGET. Du kan justere steglengden og få et steg som er tilnærmet likt slik du løper. (Foto: Dagens Næringsliv)
– Med all løpingen min må jeg veksle mellom andre aktiviteter. Før ble det én gang i uken på ellipsemaskin og én gang i uken på sykkel, forteller Kjäll-Ohlsson, som først og fremst gjør de rolige øktene på Elliptigo.

– Hva er forskjellen på denne og en ellipsemaskin?

– Dette er en ellipsemaskin, forskjellen er at du kommer deg ut. Det meste av annen alternativ trening for løpere er jo innendørs, på treningssenter eller i svømmebasseng, sier Kjäll-Ohlsson.

Skal være billig å løpe

Løpetrener Siri Halle synes prisen på løpesykkelen Elliptigo er stiv.

– Jeg er av den oppfatning at løping skal være enkelt og billig, dette er et ganske dyrt produkt og jeg håper folk får prøve det først, sier Halle som driver ­løpekursfirmaet Learn to run.

«STIV PRIS». Siri Halle, ­løpetrener i Learn to run.
«STIV PRIS». Siri Halle, ­løpetrener i Learn to run.
Hun er likevel positiv til at det utvikles produkter som kan forebygge idrettsskader, men mener mosjonister generelt må bli ­flinkere til å tenke skadefore­bygging.

– Jeg opplever at mosjonister ikke er veldig flinke til å forebygge skader. For skadede løpere, er jo denne sykkelen kjempefin.

– Hvordan mener du løpere kan forebygge skader?

– Ved å løpe på variert underlag som sti, gatelangs, i park og på tartanunderlag. Mange mosjonister er ydmyke til det å løpe på bane fordi det liksom er de profesjonelles arena, men det er et supert alternativ til løping på asfalt, sier Halle.

Løpetreneren medgir at mye løping er skadelig for muskulatur og skjelett, og at alternativer er viktig.

– Denne sykkelen blir jo den mildeste formen for løping, hvor du unngår slag mot ledd og muskler, men det er en heftig investering, konkluderer Siri Halle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.