– Det er bedring i norsk økonomi, og det går ekstra godt i Nord-Norge. Ledigheten faller, og veksten er høyere der enn i resten av landet, sier statsministeren til NTB.

Hun innledet en fire dager lang rundreise i Nordland og Troms torsdag og sier utsiktene er lyse innen olje og gass, fiskeri og havbruk samt reiseliv, men også innen tradisjonell industri.

Solberg viser til at den årlige veksten i nordnorsk økonomi var nesten 1 prosentpoeng høyere enn i resten av landet mellom 2008 og 2013. Etter den tid har forskjellen vært enda større, anfører hun.

Manglende jobbvekst

Arbeiderpartiet parerer ved å vise til ferske tall i nasjonalregnskapet og slår fast at sysselsettingen i privat sektor landet sett under ett gikk ned i årets tre første måneder.

– Tallene bekrefter noe vi dessverre har sett over tid. Det skapes ikke flere private jobber, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Statistisk sentralbyrå publiserte denne uka ferske tall fra nasjonalregnskapet for første kvartal, som viser at sysselsettingen økte med 3.100 personer fra kvartalet før. Men når sysselsettingen i offentlig forvaltning alene økte med 3.500 personer, innebærer dette at sysselsetting i privat sektor gikk ned.

– Erna Solberg kan riktignok vise til at offentlig sektor vokser, men vi er helt avhengige av å få fart på jobbskapingen i privat sektor. Andelen i arbeid fortsetter å falle og var i fjor på det laveste nivået på over 20 år, sier Marthinsen.

Oppgitt Solberg

Statsminister mener Aps kritikk av sysselsettingsveksten er forutsigbar og lite treffende.

– Arbeiderpartiet nekter å ta innover seg at vi nettopp har vært igjennom det største sjokket i norsk økonomi på flere tiår. Oljeprisfallet har medført at 50.000 jobber er borte. Det siste næringslivet trenger nå er skatteøkninger som vil kvele den gryende optimismen, sier hun.

Solberg vil slett ikke unnskylde at sysselsettingen har vokst innen offentlig forvaltning.

– Det er positivt at regjeringens politikk fører til at det blir flere ansatte i politiet, skolen og helsevesenet samt innen forskning og innovasjon, sier hun.

Konkret strategi

Den ferske nordområdestrategien til regjeringen vil bidra til at veksten fortsetter i Nord-Norge, mener statsministeren. Hun fnyser av kritikken fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, som gjentatte ganger har angrepet henne for å ha nedprioritert nordområdene.

– Det blir kritikk for kritikkens skyld og er kjente toner fra Ap. Faktum er at vi gjør nordområdesatsingen mer konkret, ikke minst ved å legge til rette for at det blir utdannet flere lærere og fagarbeidere. Vi bringer dette arbeidet inn på land og ned på jorda, sier Solberg.

– At Forsvaret øker sin tilstedeværelse i nord viser at dette er det strategisk viktigste området for denne regjeringen i praktisk politikk, tilføyer hun.

At forholdet mellom Norge og Kina er i bedring vil bidra til ytterligere optimisme i nord, mener statsministeren.

– Dette vil selvsagt gjelde for fiskeri og havbruk, men også i høy grad for reiselivet, sier Solberg, som hevder en voksende kinesisk middelklasse for alvor har fått øynene opp for Nord-Norge som turistdestinasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.