Lakseoppdretterne hadde et veldig sterkt 2016, preget av tidenes priser på fersk norsk oppdrettslaks. 

Den John Fredriksen-kontrollerte lakseoppdretteren Marine Harvest la onsdag frem bedre resultater enn ventet i sin kvartalsoppdatering, og aksjen starter opp 2,6 prosent på Oslo Børs onsdag. 

  • Det driftsmessige resultatet var på 257 millioner euro, mens det ifølge TDN Finans var ventet et resultat på 234 millioner euro.
  • Samtidig var slaktevolumet totalt det samme som analytikerne regnet med, 100.000 tonn.
  • I Norge slaktet selskapet litt mer enn analytikerne ventet: 64.000 tonn – mot ventet 61.900 tonn.

SSB la onsdag morgen også frem oppdaterte uketall for lakseprisene, som viste et lite prisfall i årets uke nummer to. 

DNB tror på børsoppgang

Før børsåpning onsdag ventet DNB Markets børsoppgang for Marine Harvest. 

«Med bedre marginer enn ventet i alle regioner og ingen åpenbare negative punkter i oppdateringen venter vi en positiv reaksjon i aksjen ved åpning.», skriver analytiker Ole-Andres Krohn i en oppdatering onsdag morgen. 

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med et kursmål på 165 kroner per aksje. Kursen stengte i tirsdag på 148.70 kroner aksjen.

Slo forventninger

Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets skriver i en oppdatering onsdag at driftsresultat per kilo var over deres forventninger i alle regioner – og legger vekt på selskapets prestasjoner i Chile, Skottland og Norge. 

«Vi vil løfte våre anslag for 2017–2018 noe på bakgrunn av oppdateringen», skriver meglerhuset.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at i Norge var Marine Harvest inntjeningsestimat hele 24 kroner pr kilo i fjerde kvartal, noe som er vesentlig høyere enn forrige kvartal, og meglerhuset mener det skyldes økte spotpriser, altså prisene i markedet for umiddelbar levering. 

«Overordnet var dette en sterk rapport», skriver meglerhuset, som spådde aksjen svakt opp før børsåpning. 

Børsfest for Fredriksen

Marine Harvest har vært en kjempeinvestering for John Fredriksen og hans familie, som gikk inn i selskapet i 2005. Som DN tidligere har omtalt har Fredriksen-familien siden den gang tjent 21 milliarder kroner på Marine Harvest-investeringen

Shippingmilliardær John Fredriksen med døtrene Cecilie og Kathrine (til høyre). 
Shippingmilliardær John Fredriksen med døtrene Cecilie og Kathrine (til høyre).  (Foto: Elin Høyland)

Bare de siste fem årene er Marine Harvest-aksjen opp over 500 prosent. Du kan følge aksjen i DN Investor her

Rå vare: Havets skjulte perler
00:00
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.