Italias president Giorgio Napolitano innkalte Mario Monti til et møte i Quirinale-palasset søndag kveld og ga ham der i oppgave å danne ny regjering.

Monti overtar som statsminister etter Silvio Berlusconi, som gikk av etter at det ble klart at han ikke lenger hadde flertall i nasjonalforsamlingen.

Usikkerheten rundt Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, er svært stor, og landets partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten i markedet.

Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas, med lav vekst og en ikke håndterbar statsgjeld, som er på svimlende 15.000 milliarder kroner.

- Må være en kraftfaktor
– Italia må igjen og i økende grad være en kraftfaktor og ikke et svakt ledd i EU, som vi bidro til å grunnlegge, og som vi bør være frontfigurer i, sa Mario Monti søndag kveld etter at han hadde fått i oppgave å danne ny regjering i Italia.

Ifølge den påtroppende statsministeren haster det med å få løst problemene i Italia.

– Men vi kan klare det med en felles innsats, sa Monti, som samtidig forsikret om at han ville gå skrupuløst til verks i sitt nye verv.

Motbakke

Monti får støtte fra de største opposisjonsgruppene og en betinget støtte fra Berlusconis PDL. Men analytikere ser en vanskelig jobb for den nye statsministeren med mange og harde kamper både politisk og med en skeptisk befolkning.

Samtidig gjør Berlusconi det klart at han ikke føler seg ferdig i italiensk politikk.

I et brev til det konservative partiet Høyre, et lite parti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen, skriver Silvio Berlusconi at han er stolt av det regjeringen har fått til i løpet av årene som er gått siden finanskrisen i 2008.

«Jeg deler deres ånd, og jeg håper vi sammen kan ta fatt på veien til regjering igjen», skriver Berlusconi.

Sparepakke

Montis fremste jobb blir å gjennomføre sparepakken nasjonalforsamlingen vedtok lørdag.

Italias ja til den omfattende sparepakken er et skritt i riktig retning for å berge Europas økonomi, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Men faren for en ny nedgang er langt fra over, fastslår han.

– Det gjenstår fortsatt mye. Italia må få flere og sterke tiltak på plass for å berge økonomien, sier Stoltenberg til NTB.

– Det at Silvio Berlusconi nå har gått av, sier noe om alvoret i situasjonen, sier Stoltenberg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.