Hovedindeksen på Oslo Børs var tirsdag ettermiddag ned 1,65 prosent. Siden toppen på 711 poeng 21. januar har hovedindeksen falt 3,8 prosent. Det har likevel vært gode tider på Børsen siste året og hovedindeksen er opp 33 prosent siden bunnen på 513 poeng 11. februar 2016 (se grafikk).

Det er særlig gjødselgiganten Yara som tynger hovedindeksen med et kursfall på 6,8 prosent. Meglersjef Gaute Eie i meglerhuset ABG Sundal Collier peker på at aksjen fikk seg et løft etter at investeringsbanken Goldman Sachs oppgraderte aksjen før påske.

– I påsken gikk Yara-aksjen 15 kroner, den korrigerer ned i dag, sier Eie.

Yara-kursen faller også grunnet lavere nitratpriser samt at ureaprisene er ned 20 prosent siste måned.

– Med mer overkapasitet og lavere priser fremover finner vi Yara-aksjen overvurdert og gjentar vår salgsanbefaling, skriver analytiker Eivind Sars Veddeng i meglerhuset DNB Markets i en fersk rapport om Yara.

Samtidig nedgraderer meglerhuset Swedbank Yara fra «kjøp» til «reduser» og kutter kursmålet.

Oljeprisfall

Også Statoil-aksjen falt kraftig tirsdag etter at oljeprisen har falt 1,3 dollar i løpet av påskedagene. Oljeprisen handlet til 56,3 dollar per fat tirsdag i forrige uke, og nå handles Brent-oljen til 55 dollar per fat. Statoil-kursen var på det meste ned 4,2 prosent første handledag etter påske.

– Råvarer faller, så Norge faller ganske mye mer enn de andre børsene, sier Eie.

«Begynnende frykt for boligprisfall »

DNB-aksjen hadde heller ingen god dag tirsdag, i 16-tiden var aksjen ned 2,34 prosent til 133,50 kroner.

– DNB faller litt på grunn av oljeprisfallet, og aksjen tynges også av en begynnende frykt for boligprisfall, mener Eie.

«Frykter Frankrikes forhold til EU»

 Nedturen på Oslo Børs kommer også etter økt geopolitisk usikkerhet. Børsene i både Asia, Europa og USA faller tirsdag.

Danske Bank Markets tror at markedene vil fortsette å ha fokus på politisk risiko denne uken, og at situasjonen rundt Nord-Korea og det franske presidentvalget er de viktigste faktorene som påvirker markedene, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Sjefanalytiker Erik Bruce mener at det franske valget på søndag vil kunne påvirke mye.

– Venstrekandidaten Melechon har gjort det bra på meningsmålingene i det siste. Skulle han og Le Pen stå igjen som de to kandidatene til presidentvervet vil usikkerheten om den økonomiske politikken og Frankrikes tilknytning til EU og euroen øke, skriver Bruce i en oppdatering tirsdag ifølge TDN Finans.

Videre peker sjefanalytikeren på den annen side på at markedet trolig vil puste lettet ut dersom Francois Fillon skulle ende opp sammen med Emmanuel Macron.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.