Analysesjef for kreditt Pål Ringholm i Sparebanken 1 Markets dykker ned i historiske data og sier kombinasjonen av aksjer og renter, hvis man benytter amerikanske data, er på det dyreste nivået siden 1881. Til påske vil vi se den nest lengste oppgangsperioden innen makro noensinne. Da lange amerikanske renter bunnet ut i juli 2016, var det bunnpunktet for internasjonale lange renter de siste 500 årene, men vi er fortsatt på et historisk lavt nivå.

– Dette har vært den mest intense bull-perioden for lange renter siste halvt tusen år, sier Ringholm.

– Og hva skjer når rentene går opp?

– Nettopp! Hva skjer?

– Det er to tidspunkter som er interessante. I 1966 fikk vi en kraftig renteoppgang, fordi inflasjonen doblet seg. Så var det i 1994, men da var jo alle nordmenn opptatt av OL på Lillehammer. De lange rentene gikk opp nesten tre prosentpoeng. Var det på grunn av inflasjon? Nei! Den amerikanske sentralbanken overtolket makrotall, og markedet overtolket sentralbanken. Så det er veldig greit å være på alerten nå, sier Ringholm.

– Korreksjon eller krakk?

– Det blir sikkert én eller to korreksjoner før krakket kommer. Det spørs jo hvordan du definerer krakk, men la oss si et fall på 20 prosent. Det kommer. Det kommer alltid. Det kan hende det skjer allerede i år, men at det skjer i 2018 eller 2019, er ikke urimelig, sier Ringholm.

Dyre børser til besvær

Forvalter i Storebrand Hans Thrane Nielsen, med ansvar for Storebrand Norge I, synes resonnementet til DNB Markets-sjefen er fornuftig.

Hans Thrane Nielsen, forvalter i Storebrand.
Hans Thrane Nielsen, forvalter i Storebrand. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Dyre børser fører sjelden noe godt med seg, sier han.

– Er Oslo Børs dyr?

– Vi har sklidd så vidt over på den dyre halvdelen. Men vi er ikke på skremmende nivåer, vi er ikke på noe euforinivå, sier forvalteren.

Han viser til at Storebrand tok ned anbefalingen om overvekt i aksjer til normalvekt i november i fjor.

– Når Oslo Børs 900 poeng i 2018?

(Lang pause.)

– Ja, Oslo Børs kommer til å nå 900 poeng, men det er bare et spørsmål om tid. Jeg vil si det er en 40/60-sjanse for at det skjer i 2018.

Mandag denne uken kommenterte sjefstrateg Ingvild Borge Gjerde i Nordea Wealth Management den sterke starten på aksjeåret 2018.

– For dem som frykter at høyere renter skal sette en stopper for oppgangen i aksjemarkedet, eller i det minste bidra til høyere volatilitet, har starten på 2018 i så måte vært beroligende, skrev Borgen Gjerde i en markedsoppdatering.

Ingvild Borge Gjerde, sjefstrateg Ingvild Borge Gjerde i Nordea Wealth Management.
Ingvild Borge Gjerde, sjefstrateg Ingvild Borge Gjerde i Nordea Wealth Management. (Foto: Gunnar Blöndal)

Hun ser at investorene selger trygge obligasjoner og kjøper aksjer, og er betrygget av gode nøkkeltall og gode inntjeningsutsikter for selskapene.

– Dette vil fortsette å drive børsene opp i tiden som kommer, og vi mener det er for tidlig å frykte en nedtur i aksjemarkedet, skrev strategen.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Veldig mye vin for pengene
Ioppa Ghemme 2007. Nord i Piemonte ligger Gemme, en ukjent landsby for nordmenn, men som lager fantastiske viner ved foten av fjellene. Lett og delikat, veldig mye vin for pengene. Perfekt til lette lammeretter.
01:00
Publisert: