Det børsnoterte inkassoselskapet Axactor annonserte mandag at John Fredriksen-systemet bidrar med rundt to milliarder kroner til selskapet. Kursen steg over 12 prosent på nyheten og løftet det unge inkassoselskapet til en markedsverdi på 3,6 milliarder kroner.

– Det er den beste partneren vi kunne fått. Vi har delvis hatt ryggen mot veggen med å få tilgang til kapital og har jobbet med å få oppkapitalisert selskap siden dag én, sier konsernsjef Endre Rangnes i Axactor. 

- Det fantastiske for oss er at vi gjennom den nye enheten får tilgang på 300 millioner euro og nå kan kjøpe porteføljer som er større enn 30 millioner euro, sier konsernsjef Endre Rangnes i Axactor.
- Det fantastiske for oss er at vi gjennom den nye enheten får tilgang på 300 millioner euro og nå kan kjøpe porteføljer som er større enn 30 millioner euro, sier konsernsjef Endre Rangnes i Axactor. (Foto: Anita Arntzen)

– Fredriksen har lang erfaring fra Aktiv Kapital og eierskapet der. De har tilgang på kapital og de kommitterer allerede to milliarder kroner inn i Axactor og vår struktur, legger han til.

– Axactor har fått til mye på de to årene det har vært i drift, og andre kvartal er det første kvartalet selskapet leverer positive tall over hele linjen, sier Mads Langaard i Fredriksen-kontrollerte Seatankers.

– Med den nye kapitalinnsprøytningen, som er en fornuftig men spenstig kombinasjon av egenkapital og gjeld, er Axactor og det felleseide selskapet nå svært godt posisjonert for videre vekst, legger Langaard til.

Både aksjonær og långiver

Fredriksen bidrar på følgende måte:

  • Kjøper seg opp til 9,9 prosent eierskap og får styreplass i det børsnoterte Axactor ab som er notert på Oslo Børs. 
  • Starter et nytt søsterselskap med Axactor, et såkalt special purpose vehicle (SPV) som ennå ikke har fått noe navn. 
  • SPV-en skal eies 50 prosent av Fredriksen-systemet og 50 prosent av Axactor ab. Både Fredriksen og Axactor går inn med 30 millioner euro egenkapital hver i dette selskapet. 
  • I tillegg går Fredriksen inn med 120 millioner euro i lån og Axactor jobber med å få sine bankforbindelser til å gå inn med ytterligere 120 millioner euro i lån. 

Fra 35 prosent til 80 prosent belåning

– Det fantastiske for oss er at vi gjennom den nye enheten får tilgang på 300 millioner euro og nå kan kjøpe porteføljer som er større enn 30 millioner euro, sier Rangnes. 

– I tillegg kan vi kjøpe med 80 prosent belåning, mens vi før kun hadde 35 prosents belåning, sier han. 

Fordi Axactor er et ungt selskap har bankene krevd at det skal kun ha 35 prosent belåning når det kjøper nye gjeldsporteføljer. Det betyr at hvis Axactor kjøper en gjeldsportefølje til en verdi av 100 millioner kroner må det bidra med 65 millioner kroner selv, mens det kan kun trekke 35 millioner kroner av bankenes lånefasiliterer. I tillegg har bankene stilt som krav at Axactor kun kan kjøpe porteføljer til en verdi av maksimalt 15 millioner euro.

Bestemte seg på 14 dager

– Nå får vi et helt annet handlingsrom og slipper å gjøre så mange kapitalinnhentinger som vi tidligere har måttet gjøre, sier Rangnes.

Han er tidligere konsernsjef i konkurrenten Lindorff. Fredriksen investerte i det Jon H. Nordbrekken-gründete inkassoselskapet Aktiv Kapital allerede i 1996 og solgte seg ut med gevinst på over fire milliarder kroner i 2014. Fredriksen begynte som passiv investor i Aktiv Kapital men endte etterhvert med å ta over hele selskapet. Da Lindorff vurderte å kjøpte Aktiv Kapitals norske virksomhet i 2012 møtte Rangnes Fredriksen-systemet.

– Jeg har truffet Fredriksen-systemet tidligere da jeg var i Lindorff, sier Rangnes. 

– Vi kontaktet Fredriksen-systemet for to uker siden og spurte om de var interessert i å inngå et samarbeid. Det var de og vi signerte allerede avtalen på morgenkvisten idag, legger han til.

- Nærhet til oss

Rangnes møtte blant annet Fredriksens nære medarbeider Harald Thorstein på deres kontor på Aker Brygge i Oslo. Iløpet av den to uker lange prosessen var det også møter med Fredriksen selv.

– Jeg har truffet Fredriksen i prosessen. Det har vært mye jobbing med modellering og mange praktiske ting de siste 14 dagene, sier Rangnes. 

– Fredriksen er godt kjent med industrien og Axactor. Vi har også hatt sonderinger med amerikanske og London-baserte fond, men for oss var Fredriksen den beste løsningen. De har også nærhet til oss med kontorer på Aker Brygge og London. Jeg ser veldig frem til å få dem som partnere, legger han til.

Ifølge en melding fra Oslo Børs kjøpte styreleder Bjørn Erik Næss 350.000 aksjer i Acaxtor mandag. Han eier nå 775.000 aksjer i selskapet.

Axactor hadde et sterkt andrekvartalsresultat der driftsinntektene økte med over 340 prosent sammenlignet med samme kvartal ifjor.(Vilkår)