At investorene «hater usikkerhet» har nesten vært en udiskutabel sannhet i finansmarkedene. Men det ordtaket er i ferd med å bli utfordret etter at Donald Trump tok over som president, skriver CNN Money.
Til tross for stor usikkerhet om skjebnen til Trumps økonomiske dagsorden og hans politiske fremtid har USA-børsene satt rekorder i fleng og oppført seg bemerkelsesverdig rolig.
I løpet av årets 100 første dager har den brede S&P 500-indeksen på New York-børsen ifølge CNN Money i snitt bare variert 0,56 prosentpoeng mellom dagens høyeste og laveste notering. Så lav volatilitet er ikke målt siden man begynte å måle dette i 1970, ifølge LPL Financial.
– Dette er enda mer sjokkerende når man tar i betraktning de geopolitiske bekymringer og drama med utspring i Washington, sier LPLs markedsstrateg Ryan Detrick til CNN Money.
Flere eksperter har imidlertid gitt uttrykk for at det er stille før stormen.
En av disse er hedgefondmilliardæren Ray Dalio som ikke ser stor økonomisk risiko i den globale økonomien de neste to årene, men advarer om at når neste nedtur kommer så blir den enorm. En annen er EQT-topp Thomas von Koch som nylig advarte om at markedet er på vei mot et stort sjokk.
– Dyrest i verden
Nå advarer også investor og investeringssjef Mark Yusko hos investeringsselskapet Morgan Creek Capital om at markedene har en massiv krasj i vente.
– Jeg forteller dere det akkurat nå, det kommer en krasj i USA og den blir massiv, sa Yusko på en investorkonferanse nylig, skriver arrangøren Mauldin Economics.
Han viser til at inntjeningen i S&P 500-selskapene siden 2012 knapt har endret seg, mens markedet er steget 70 prosent. Hele økningen er derfor «multippel-drevet», og som sådan er amerikanske aksjer en av de dyreste klasser av eiendeler i verden i dag.
Yusko skisserte i sitt foredrag også hva han ser som den største risikoen og de største mulighetene for investorene i dagens marked.
Det som først og fremst peker mot et krasj er demografiske forhold.
- Ikke annerledes denne gangen
Yusko mener at forsøkene med å skape vekst gjennom finanspolitiske stimulanser og skattekutt vil vise seg å være ubrukelig da den arbeidsføre andelen av befolkningen i USA er på vei nedover. Det sistnevnte vil medføre at det private forbruket – som i USA utgjør 70 prosent av bruttonasjonalproduktet – vil falle.
I tillegg faller både skatteinntektene og kredittveksten.
Yusko tror heller ikke Trumps finanspolitikk vil få stor effekt.
– Hver gang en president forlater Det hvite hus etter to mandatperioder kommer det en finanskrise i løpet av den nye regjeringens første år. Jeg tror ikke det blir annerledes denne gangen, sier Yusko.
Hvis man skal kjøpe aksjer nå, anbefalte Yusko europeiske banker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.