DNB Markets dynamiske duo, Morten Jensen og Paul Harper, har tradisjon tro samlet sammen data for resultatsesongen på Oslo Børs i etterkant av at alle de store selskapene har levert resultater for første kvartal. Og resultatene var ikke mye å rope hurra for:

– Jævlig dårlig, oppsummerer Jensen.

Meglerhuset måler selskapets resultater sammenlignet med hva analytikerne hadde venter på forhånd. Børsselskapene skuffer massivt både på driftsresultat og fortjeneste per aksjer, og også salgsinntektene er under pari.

Dobbelt skuffelse

Det som er spesielt denne gangen, er at de skuffende resultatene kommer etter fjerde kvartal, som også skuffet sammenlignet med hva analytikerne hadde ventet. Det har altså vært to dårlige kvartaler på rad.

– Det har ikke skjedd siden finanskrisen, sier Jensen.

Men til tross for svakere resultater enn ventet, resulterte ikke dette i kursfall på rapporteringsdagen. Selskapene gjorde det stort sett bedre enn børsutviklingen den dagen de rapporterte.

– Investorene trodde ikke noe på estimatene til analytikerne?

– Det er én mulighet, sier Jensen.

Andre forklaringer kan være:

  • Aksjemarkedet falt kraftig i fjerde kvartal, men i første kvartal gikk det kraftig opp igjen. Den gode underliggende stemningen i markeder lot seg ikke knekke av at resultatene ikke innfridde.
  • Frykt for at ledelsen skulle jekke ned sine forventninger. Det skjedde ikke, da pustet markedet lettet ut, til tross for de svake resultatene.

– Det kan forklare mangelen på negativ kursreaksjon, sier Harper.

Handelskrig avgjør

Siden kvartalet ble avsluttet, har det vært mer ruglete i markedet, men Oslo Børs er solid i pluss for året sett under ett med rundt ti prosent økning. Trusler om handelskrig mellom USA og Kina, og økte tollsatser, er bakteppet.

– Det er usikkerhet knyttet til en mulig handelskrig. Dersom det ikke kommer en løsning, er det ikke særlig oppside i markedet. Dersom det kommer en løsning, kan det være duket for en moderat oppgang utover året, sier Harper.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.